Rosomákům se v brněnské zoo daří skvěle

Tři mláďata rosomáka sibiřského (Gulo gulo gulo), narozená na přelomu ledna a února, se mají zatím čile k světu. Samice Nataša, která už loni porodila vůbec první mládě rosomáka narozeného v českých a slovenských zoologických zahradách, se zatím o svá tři mláďata stará na jedničku. Nataša svoji březost v obou případech úspěšně tajila, proto připravila chovatelům zoo vždy velké překvapení.

Rosomákům se v brněnské zoo daří skvěle

Jsme nadšeni, protože v zoologických zahradách se rosomáci rodí jen zřídka a naše Nataša porodila v naší zoo už podruhé. Stále ale nemáme vyhráno, mláďata jsou ještě malá a jejich osud je pořád nejistý,“ doplňuje ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

V Zoo Brno je od roku 2010 jeden pár rosomáků - samec Ivan se narodil v roce 2008 v norském Kristiansandu a samice Nataša v roce 2010 v Moskvě. První mládě, sameček Vasil, se jim narodil loni 2. 3. a letos v únoru byl na doporučení koordinátora EEP (evropský záchovný program) umístěný v Zoo Amneville ve Francii.

Narození každého mláděte rosomáka se považuje za obrovský úspěch. Chovatelé se snaží co nejméně samici s mláďaty rušit a do odchovu nezasahují. To, že Nataša porodila během krátké doby už dvakrát, je mimo jiné i díky tomu, že se jí v její expozici v brněnské zoo líbí a cítí se tam bezpečně.

Rosomáci jsou silní a všestranní predátoři a mrchožrouti. Obývají především území tajgy a tundry severní polokoule, nejvíce jedinců se vyskytuje v Kanadě, na Aljašce, v severských státech Evropy a na Sibiři. V dřívějších dobách byli považováni za záhadné tvory a byli významnou postavou bájí a mýtů. Dříve se věřilo, že se rosomáci rodí jako medvíďata, a to tak, že pokud se medvědici narodí čtyři mláďata, z toho čtvrtého vyroste rosomák.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: