Rok od narození třetího ostravského slůněte

Dnes je to rok, co se v ostravské zoologické zahradě narodilo třetí slůně. Přestože porod proběhl bez komplikací, měla samička od narození problémy s příjmem potravy. Od své matky se nikdy nenapila mateřského mléka, takže je po celou dobu krmena mléčnou náhražkou.

Rok od narození třetího ostravského slůněte

Tím pádem do sebe nedostala potřebné látky obsažené v mléce, které jsou právě v prvních dnech života mláděte nezbytné pro nastartování imunitního systému. Statistiky a zkušenosti z jiných zoologických zahrad ukazují, že slůně, jež se nikdy nenapilo mateřského mléka, se nedožilo dospělosti. Taková slůňata jsou více ohrožena nejrůznějšími nemocemi.

Přes všechny tyto nepříznivé prognózy nás těší, že se sloní samička dožila jednoho roku života a i nadále budeme dělat vše pro to, aby dál prospívala tak, jak se zatím děje. Je vitální, kontaktuje se s ostatními členy sloního stáda, má chuť k jídlu. Aktuálně vypije až 24 l mléčné náhražky doplněné o rozmixovanou kořenovou zeleninu. Její váhový přírůstek odpovídá váhovému přírůstku normálně se vyvíjejícího se slůněte (1-1,5 kg/den). Váží bezmála půl tuny. I tak ale musíme mít stále na paměti, že její osud je nejistý…

Symbolické připomenutí prvních narozenin samičky s ohledem na specifičnost a komplikovanost jejího odchovu proběhne tuto sobotu, tj. 7. února, od 14 hod. v pavilonu slonů.

Děkujeme všem příznivcům za jejich podporu a také všem, co přispěli do sbírky na výzkum sloních nemocí!

Autor:
Vydáno: