Rodina vzácných gibonů se rozrostla

Ve skupině gibonů bělolících v ostravské zoologické zahradě se narodilo v pořadí již čtvrté mládě. Mládě přišlo na svět 16. listopadu a má světle hnědé zbarvení na rozdíl od jeho starších sourozenců, kteří jsou celí černí s bílými licousy. Jedná se o primáta, který patří k nejvzácnějším druhům gibonů na světě. Od letošního roku zoo podporuje projekt na záchranu gibonů i přímo v místě jejich výskytu – ve Vietnamu. A s ní i všichni její návštěvníci.

Rodina vzácných gibonů se rozrostla

Mládě porodila zkušená sedmnáctiletá samice, která v ostravské zoo společně se svým dvaadvacetiletým partnerem odchovala už tři mláďata – jednoho samečka (*2011), jednu samičku (*2012) a jedno mládě (*2015), u něhož ještě neznáme pohlaví. Pohlaví neznáme ani u čerstvě narozeného mláděte, které zatím tráví veškerý čas u své matky. Celou giboní rodinu i s nejmladším členem mohou návštěvníci pozorovat v pavilonu primátů. Zajímavostí u tohoto druhu gibona je jeho barevná proměnlivost. Samec má srst zbarvenou černě s bílými licousy, samice je žluto-hnědá. Mláďata gibonů bez ohledu na pohlaví se rodí zbarvená světle a mají růžový obličej i končetiny. Během prvního měsíce mláděti obličej a končetiny ztmavnou, okolo půl roku věku se jeho srst postupně zbarvuje do černa a teprve v 6-7 letech začínají samičky světlat a samci už zůstávají černí. Z tohoto důvodu tedy není vůbec jednoduché určit během prvních let života pohlaví mláďat. Nechceme zbytečně zasahovat do úspěšně probíhajícího odchovu a zvířata stresovat chytáním kvůli kontrole pohlaví.

Ostravská zoo začala s chovem vzácných gibonů bělolících v roce 2002, rodičovský pár, jež se v zoo úspěšně rozmnožuje, chová od roku 2010. Prostory, které giboní rodina v současnosti obývá, patří k chovatelsky již zastaralým a nevyhovujícím. Z pavilonu primátů se v minulých letech přestěhovala již řada obyvatel, pro které se díky investicím města Ostravy, zřizovatele a majitele Zoo Ostrava, Evropské unii a dalším zdrojům podařilo vybudovat moderní chovatelská zařízení (hulmani posvátní, kočkodani Dianini, šimpanzi, většina chovaných druhů lemurů). I pro gibony bělolící plánujeme vybudovat novou expozici, která bude odpovídat přísným kritériím pro chov zvířat v lidské péči.

Gibon bělolící (Nomascus leucogenys) obývá ostrůvkovitě a velmi vzácně tropické stálezelené lesy v Laosu, v severním Vietnamu a v nejjižnější provincii Číny. O jeho životě ve volné přírodě je známo jen málo. Žije v rodinných skupinách. Patří mezi neohroženější druhy gibona, v Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je veden jako kriticky ohrožený druh (Critically endangered). Asi stovka jedinců je chována ve 35 evropských zoologických zahradách a existuje pro něj záchranný program (European Endangered Breeding Programmes, EEP), do něhož je zapojena také ostravská zoo.

Zoo Ostrava se nevěnuje jen chovu těchto primátů v lidské péči (ex situ), ale od letošního roku se zapojila do podpory záchranných aktivit přímo v místě jejich výskytu (in situ). Záchranný projektu The Endangered Primate Rescue Center (EPRC), který probíhá ve Vietnamu, byl zařazen mezi projekty financované v rámci programu Koruna ze vstupu. Na záchraně gibonů se tak podílejí i všichni návštěvníci ostravské zoologické zahrady. Děkujeme!

Cílem projektu EPRC je záchrana, rehabilitace, chov, výzkum a ochrana kriticky ohrožených primátů Vietnamu. Záchranné centrum EPRC se nachází v národním parku Cuc Phuong, který leží jihozápadně od Hanoje. Zaměřuje se na chov ohrožených primátů zabavených na černém trhu se zvířaty a založení populace těchto druhů v lidské péči, jejíž jedinci poslouží k budoucímu vypuštění do volné přírody. V současné době se v centru nachází okolo 180 jedinců 15 druhů primátů. Z těchto 15 druhů šest není chováno nikde jinde na světě. Součástí práce EPRC je také vzdělávání dětí a široké veřejnosti o ochraně primátů a přírody jako takové.

Souhrnné video ze záchranného centra je k zhlédnutí zde:  https://www.facebook.com/eprc.asia/videos/1712646275421824/

Autor:
Vydáno: