Rodičovská premiéra u mladšího páru orlosupů

Do letošní hnízdní sezóny byl mladší pár orlosupů bradatých v ostravské zoologické zahradě označován jako ten „málo zkušený“. Tento rok se však pro něj stal průlomový.

Rodičovská premiéra u mladšího páru orlosupů

Oba ptáci byli do Zoo Ostrava přivezeni v roce 2000 jako roční. Zde dospěli a poprvé zahnízdili v roce 2008. Až do loňského roku nebylo jejich hnízdění úspěšné, přesto právě rok 2014 znamenal pro tento pár velký krok kupředu: při líhnutí dokázali pomoci mláděti vyklubat se z vejce, začali se o ně s velkou péčí starat a krmit je. Protože jim však chyběly předchozí zkušenosti, nedokázali mládě krmit správně – nabízeli mu příliš velké kousky potravy, které mládě nedokázalo přijmout. To postupně sláblo a nakonec 4. dne života uhynulo. Společná inkubace vejce a čtyři dny péče o mládě však významným způsobem posílily vazbu mezi partnery a věřili jsme, že v následujícím roce rodiče nově získané zkušenosti zúročí.

Díky kamerovému systému máme možnost nepřetržitě sledovat, co se děje na hnízdě, aniž bychom ptáky při hnízdění jakkoli rušili. Na začátku roku 2015 jsme zaznamenali snesení prvního vejce (3. ledna). Druhé se pak objevilo 12. ledna. Do průběhu inkubace jsme se rozhodli nijak nezasahovat, a proto jsme nevěděli, zda jsou oplozená. K naší radosti se 23. února vyklubalo první mládě. Přestože samice začala mládě krmit a to od ní nabízené kousky potravy přijímalo, rozhodli jsme se po konzultaci s koordinátorem záchovného programu (EEP) mládě po dobu prvních týdnů na hnízdě kontrolovat a dokrmovat a pomoci mu tak přežít nejkritičtější období života. U orlosupů je důležité, aby mládě bylo dostatečně silné a samo aktivně žadonilo o potravu, udrželo hlavičku ve vzpřímené poloze a dokázalo si nabízené kousky potravy ze zobáku rodiče vzít. Čím je mládě aktivnější, tím více motivuje rodiče ke krmení a péči o něj. Rodiče naši asistenci tolerovali a bez problému se k mláděti vždy vraceli. To velmi dobře prospívalo a přibývalo na váze.

Dnes jsou mláděti více než dva měsíce a nás velmi těší, že po sedmi letech od prvního hnízdění mladší pár konečně úspěšně odchovává mládě. Do doby, kdy mláďata orlosupů opouštějí hnízdo, zbývá už jen pár týdnů, proto snad můžeme říci, že i tento pár mládě úspěšně odchová. Jak ukázaly krevní testy, jedná se o samečka.

A jaký je osud druhého vejce? Protože u orlosupů dochází k jevu zvanému siblicida, kdy starší a silnější mládě usmrtí to menší, odebrali jsme druhé vejce a nahradili je podkladkem. Protože i toto bylo oplozené, podložili jsme je druhému páru, který letos o vlastní vejce přišel. Bohužel líhnutí nakonec nedopadlo dobře. Nicméně i starší a zkušenější pár se však nakonec mláděte dočkal (viz novinka ze dne 9. dubna).

Autor:
Vydáno: