Rekonstrukce expozice pro orangutany dokončena

Orangutani bornejští v ústecké zoo mohou opět využívat venkovní expozici, která přes zimu procházela nezbytnou rekonstrukcí a renovací.

V lednu letošního roku začala oprava venkovního prostoru pro naše orangutany. Na základě výběrového řízení byla jako zhotovitel díla vybrána firma, která stavbu započala, ale ani po opakovaných výzvách k nápravě nebyla schopna opravy venkovní expozice dokončit na požadované technologické úrovni. Vzhledem k tomu, že dílo by tak nebylo způsobilé k užívání orangutany, nezbylo, než od smlouvy odstoupit a dokončit dílo vlastními silami. Bylo to dramatické, ale nakonec se finálních úprav stavby a jejího zdárného dokončení úspěšně zhostili zaměstnanci provozního útvaru zoo, které řídil vedoucí úseku údržby Libor Ipser. Ve spojení s nimi nese nemalou zásluhu odborné vedení technického dozoru stavby prováděné Ing. Janem Vicherem. Především těmto všem je třeba vyslovit poděkování,“ sděluje Roman Končel, pověřený řízením zoo.

A jaký je výsledek? „Došlo ke zlepšení vzhledu výběhu, řešil se technický stav objektu. Stěny, které orangutani ničili a oddrolovali, nyní dostaly za použití speciální technologie podobu erodovaného břehu. Na stropě jsou nové, žárově zinkované mříže, je vylitá nová betonová podlaha, v jedné části vznikl výklenek a plošinka pro odpočinek zvířat. Prostor pro orangutany bornejské, které zoo chová od roku 1989, se pracovníci zoo snaží postupně vylepšovat, ale jedná se pouze o úpravy. Ideální by bylo postavit zcela nový pavilon s dostatečně velkým výběhem i vnitřními prostory, ale je to otázka financí, řádově desítek milionů korun. Ty však zoo nemá, takže se snaží zpříjemnit orangutanům život různými prostředky. Jedním z nich je vybavení výběhu a doplnění různých prvků sloužících ke schovávání potravy či na hraní. Již řadu let využíváme rozličné prvky tzv. enrichmentu, kdy se orangutanům schovává potrava a oni musí k jejímu získání vyvinout nějakou aktivitu. Již dříve byla ve venkovní expozici umístěná krmná bedna, což je v podstatě takové bludiště, ve kterém jsou schované kousky zeleniny, speciální granule či oříšky, otočný sud na stropě expozice, v nové stěně jsou např. připravené dutiny pro schovávání potravy,“ vysvětluje Roman Končel.

„Zvířata mají k dispozici větší počet dřevěných paland, dřívější kovovou konstrukci pro šplhání a pohyb nahradily silné akátové kmeny. Jsou zde i nová silnější lana a objednaná je speciální síť pro odpočinek. Podobná je i ve vnitřní expozici a oblíbila si ji zejména Ňuninka, takže počítáme s tím, že ji bude využívat i venku,“ dodává Věra Vrabcová, tisková mluvčí zoo.

Slavnostní otevření výběhu orangutanů pro veřejnost se bude konat v pátek 2. 6. 2017 v 10.00 hodin. Účast přislíbila primátorka statutárního města Ústí nad Labem Ing. Věra Nechybová a náměstek primátorky MUDr. Jiří Madar.

Autor:
Vydáno: