Recepty na jednoduché dobroty

Nádobí do myčky spíš házím než skládám, nebaví mě loupání všemožných surovin počínaje bramborami, jablky, paprikami nebo mrkví.

Než se dovaří jídlo, trvá to půl dopoledne a vy si musíte, pokud máte hlad, vytáhnout stejně něco jedlého z lednice. Jsou ale recepty, které vás nezklamou a nádobí spotřebujete minimum. Nebudete muset dokonce zapínat ani myčku, teda, pokud už nebyla přeplněná od kuchařů, kteří vařili před vámi. Taky vaše kuchtění bude hotové do dvaceti minut a potom tradá třeba k PC nebo tabletu. 

Recept první - Salát z citrusů

Loupat pomeranče je někdy docela otravná záležitost, protože oloupat jednoduše nejdou. Když se vám to přece podaří, zase nejdou oddělit jednotlivé segmenty od sebe a když se vám nakonec povede i to, zjistíte, že pomeranč není už pomeranč, protože přišel o všechnu šťávu.

Nejjednodušší je vzít tenký nůž, slupku okrájet, pomeranč překrájet na větší kostky. Slupky, které jsou tuhé radši oloupejte a vyhoďte. Očištěné kousky hoďte do mísy a stejným způsobem nakrájejte i mandarinky. Kdo má rád růžový grep, přihodí ho tam taky. Z máminých zásob vytáhněte pár ořechů, je to jedno, jestli jsou lískové nebo vlašáky, dejte je do igelitového pytlíku a trochu rozdrťte třeba válečkem na nudle. Salát z citrusů posypete malou lžičkou moučkového cukru, hrstkou ořechů dadáte na chvilku vychladit do lednice.

Recept druhý - Dezertní hrušky

Slovo dezertní vypadá skoro snobsky, ale nebojte se,  jedná se o hrušky zalité čokoládou. Můžou být kompotované i čerstvé. Pokud by se vám ty čerstvé zdály tvrdé, nakrájejte je na kousky a prohřejte minutku v mikrovlnce, změknou. Rozehřejte čokoládu. Tady může vzniknout problém, ráda se připaluje. Já jsem tu první musel nenápadně vyhodit. Chtělo by to kastrol nebo pánvičku s nepřilnavým povrchem. Rozlámete do ní čokoládu na kostičky a přidáte kousek másla. Ale toho opravdického, ne Ramu nebo Perlu. Opatrně asi tři minuty zahříváte a neustále mícháte. Čokoláda změkne a začne se rozpouštět. Polijte jí hrušky. Můžete to ještě posypat a dozdobit. Třeba cukrářským zdobením, lentilkama nebo taky ořechy. 

Recept třetí - Ovoce v čokoládě

Nejdřív si připravíme a očistíme ovoce. Banány nakrájíme na silnější kolečka, jahody rozpůlíme, mandarinky oloupáme, jablka nakrájíme na segmenty, hrozny jsou nejlepší, s těmi se nemusí dělat vůbec nic. Omyté ovoce dejte oschnout a zatím rozehřejete čokoládu na vaření. Rozlámejte ji na kostičky a s kouskem másla dejte rozpustit. Zase je dobré použít pánvičku s nepřilnavým povrchem a pořád míchat. Do rozpuštěné čokolády namáčejte kousky ovoce a pokládejte na tácek nebo plochý talíř. Šoupněte to na chvíli do lednice a nechte ztuhnout. Je to rychlé a docela dobré.

Autor:
Vydáno: