Puma Líla se začala opalovat

Puma Líla z táborské zoologické zahrady se chová jako pravá kočičí dáma. První teplejší sluneční paprsky ji přiměly opustit své útulné zázemí v ubikaci a stále častěji vyrážet na procházky po svém velkorysém venkovním výběhu.

Puma Líla se začala opalovat

Jako by se snažila trochu se před příchodem léta ještě opálit. Pro návštěvníky je to jedinečná možnost, kdy mohou tuto jinak spíše plachou kočkovitou šelmu obdivovat. Pokud se Líle zalíbí, nemá problém zaujmout postoj modelky a chvíli fotografům zapózovat. Ale pozor, pokud se jí někdo nelíbí nebo se jí dokonce pokusí vylekat. To své rozčilení dokáže dát hodně hlasitě najevo. Hlavně pozdě večer nebo brzo ráno se z ní stává nefalšovaný lovec, který dokáže na útok ze zálohy číhat i dlouhé desítky minut.

Puma americká se volně vyskytuje v Severní i Jižní Americe, od Kanady až po nejjižnější cíp kontinentu. Žijí samotářským způsobem života, samci se se samicemi sdružují jen v době páření. Samice vábí samce hlasitým voláním, ti pak mezi sebou bojují o možnost pářit se s ní. Pumy často útočí skokem z výšky, překvapené kořisti většinou usmrtí prokousnutím hrdla. Nejčastější potravou jsou jelenovití, loví také menší zvířata, jako jsou bobři, pásovci, divoká prasata, veverky, králíci, mývalové, skunkové a malí hlodavci.

Pumy se ve volné přírodě striktně vyhýbají teritoriím, ve kterých žijí jaguáři. Jsou vynikající skokani, z místa dokáží skočit až 6 metrů, s rozběhem až dvojnásobek. Ocas používají při skoku jako kormidlo. Není vědecky potvrzeno, že by se puma vyskytovala v černé barvě.

Nucené uzavření zoologických zahrad způsobilo té táborské obrovské škody. Jen loni se výpadek příjmů vyšplhal na 1,5 milionu korun a další statisícové výpadky zoo eviduje od začátku letošního roku. Zoologickou zahradu nad vodou drželi hlavně její příznivci, kteří jí ve větší míře než kdy dříve přispívali buď sponzorstvím, nebo adopcí zvířat. Příjmy se vstupného a za speciální zážitkové programy činí podstatnou část příjmů, proto je nyní velmi důležité, aby příznivci zoo podpořili zahradu také svou návštěvou. Kromě zvířat je čeká bezpečná procházka rozlehlým přírodním areálem, který jim nabídne tolik vítanou možnost relaxace.

Zoologická zahrada v Táboře je od pondělí 12. dubna pro veřejnost otevřena každý den od 9:00 do 18:00.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: