Prvního oddělení naší družiny se zaměřením na zimní přírodu

I zimní období vyláká děti z prvního oddělení naší družiny do přírody. Nejde pouze o pozorování volně žijících zvířat, ale i o pomoc našim opeřencům, které v letošním roce trápí tuhé mrazy a mnohdy i krutá zima.

Prvního oddělení naší družiny se zaměřením na zimní přírodu

Tento týden se děti 1. oddělení naší družiny zaměřily především na naše opeřence. Již počátkem ledna pozorovaly ptáky na krmítku, poznávaly různé druhy ptáků, navštívily i zimní stanoviště na Berounce u lávky. Zde je vždy vidět i něco navíc, něco nového. Tentokrát se s námi do pozorování a zopakování si druhů ptáčků pustily i praktikantky SPgŠ Beroun, které k nám v průběhu roku chodí každé úterý. Zaměřili jsme se ve druhé části odpoledne výrobě lojových koulí, ale ne v umělohmotné síťce, která pro ptáčky je mnohdy i životu nebezpečná. Použili jsme přírodní materiál, kterým jsou běžné borovicové šišky. Nejprve jsme si vytvořili hmotu z tuku a běžného ptačího zobání. Po promíchání hmoty jsme všichni tvořili lojové šišky. Celkovou výrobu pochoutky pro naše opeřence jsme zvládli a pak si dali šišky ztuhnout. Ve čtvrtek 25. 1. sice sami bez praktikantek, ale s naší paní vychovatelkou jsme vyrazili do blízkého okolí školy, abychom zavěsili lojové zobání na stromy. Místa jsme vybrali tak, aby byli snadno přístupné našim ptáčkům, ale i tak, abychom my je mohli během času pozorovat.

Vše jsme zvládli na výbornou a nyní již budeme sledovat, zda krmení mizí a jestli si ptáčci na naší mňamce pochutnají. Vždyť zima je opravdu krutá a potravy mnoho není. Děti z 1. oddělení vědí, že jistě udělaly dobrý skutek.

Autor:
Vydáno: