První mládě v roce 2016

Veřejnosti se prostřednictvím médií však představuje až po týdnu, protože nebylo jasné, jak odchov dopadne. „První mládě roku 2016 není jedno, ale hned dvě.

První mládě v roce 2016

Nenarodila se, ale vyklubala z vajíček. A nejsou to žádní obři, bez ocásku měří sotva pět centimetrů,“ usmívá se mluvčí zoo Věra Vrabcová. A o jaká zvířata se jedná? Jsou to leguánci ostnití, druh, který zoo pořídila v loňském roce u příležitosti otevření expozice Baja California. „V dubnu 2015 byla veřejnosti představena nová expozice věnovaná fauně i flóře Kalifornského poloostrova, takže zde návštěvníci mohou vidět hned několik druhů plazů pohromadě. „Kromě již zmíněných leguánků ostnitých to jsou čukvaly zavalité (ty tehdy slavnostně pokřtil známý cestovatel Miloslav Stingl), gambélie leopardí, leguánovci obojkoví leguán pustinný a leguánek modravý,“ dodává Vrabcová.

„Díky společné expozici není odchov mláďat jednoduchý. Leguánci ostnití snášeli vajíčka již v loňském roce, ale vzhledem k tomu, že je zahrabávají do písku či do různých štěrbin, není možné je najít a přemístit do líhně. Pokud se leguánci vylíhli, přirozeným způsobem je zlikvidovaly gambélie leopardí,“ popisuje chovatel František Šubík. „ Poprvé se nám podařilo odchytit a přemístit do zázemí tři mláďata na začátku října loňského roku, o měsíc později jsme objevili tři vajíčka, která jsme ihned umístili do líhně. Po 68 dnech se v pondělí 11. ledna vyklubala na svět dvě mláďata, nyní jsou umístěna v samostatném teráriu. Vzhledem k tomu, že byl odchov nejistý, čekali jsme pro jistotu týden, jestli bude vše v pořádku. Dnes už leguánci přijímají potravu v podobě mikrocvrčků a drobných mušek octomilek, takže se dá říci, že prosperují,“ dodává chovatel.

„Naše skupinka leguánků ostnitých čítá tři jedince – jednoho samce a tři samice,“ přibližuje zooložka Martina Kocábková. „Společně s nimi zde žije dalších pět druhů plazů, celkem se jedná o 16 jedinců, takže u této expozice mohou návštěvníci strávit mnoho času pozorováním vystavovaných zvířat. V budoucnu počítáme ještě s umístěním dalších jedinců těchto druhů, ať již se jedná o dopárování či doplnění do skupiny,“ uzavírá.

Autor:
Vydáno: