První a poslední

S příchodem nového roku se vždy urputně sledují první lidská miminka, která po odbití 24.00 hodiny přijdou na svět . „V zoo se samozřejmě také čeká, který zvířecí druh se rozmnoží jako první, ale je úplně jedno, o jaké zvíře jde, hlavně, že porod i odchov probíhají v pořádku a bez problémů,“ vysvětluje tisková mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová. „V loňském roce byl prvním mládětem korovec mexický, o rok dříve lenochod dvouprstý, v roce 2016 leguánek ostnitý a ještě předtím gueréza pláštíková. Nyní se opakuje stejná situace jako před pěti lety, kdy prvními mláďaty byly ovce kamerunské, které chováme v kontaktním Venkovském dvorku,“ dodává Věra Vrabcová.

První a poslední

V letošním roce jsou první lednové dny ve znamení ovcí kamerunských. První mládě přišlo na svět 4. ledna a zatím poslední v neděli 13. ledna, ale další čtyři samice jsou také březí, takže k současným pěti jehňatům přibydou ještě další. Vzhledem k tomu, že ovce mají často dvojčata, možná tento počet vzroste ještě rychleji,“ vysvětluje vedoucí zoologického útvaru Lukáš Štěrba. „Jehňata zůstávají první dny s matkou zavřena ve stáji, ale již brzy budou chodit s ostatními ven a návštěvníci tedy budou moci pozorovat, jak malé ovečky skotačí. Naše základní chovné stádo tvoří v současné době jeden beran a 9 ovcí. Výhodou u toho afrického druhu je to, že se nemusí stříhat, tak jako většina ostatních plemen. Na druhé straně jejich vzhled mate návštěvníky, protože není typicky ovčí, takže jim řada příchozích říká kozičky,“ podotýká ještě Lukáš Štěrba.

Poslední mládě roku 2018 se v ústecké zoo nenarodilo, ale vylíhlo. Konkrétně se jedná o dvě mláďata žaka šedého. Tyto africké papoušky zoo odchovává pravidelně a je u nich naprosto běžné, že vejce snáší ke konci roku. Vloni začala samice se snůškou o něco dříve, ale z celkového počtu čtyř vajec byla oplozená pouze dvě. První mládě se vylíhlo na Štědrý den a druhé o dva dny později. Celkem se již jedná o 22. a 23. mládě tohoto zkušeného páru.

Autor:
Vydáno: