Prokletí knihomolů

Jsem jasný prototyp knihomola. Čtu kdykoli, cokoli a když mám možnost se někde dostat ke knize za slušné peníze, neváhám si ji pořídit. Někdy je to trochu na závadu - v městské knihovně platím za výjimku, která ráda čte a pravidelně si odnáší balíček čítající nejméně deset svazků.

Když v knihovně začali prodávat vyřazené knihy - kus za dvě koruny - neodolala jsem a umínila si, že při každé návštěvě se tu pokusím získat ta díla, která mi doma chybí. Někdy je můj úlovek trochu slabší, případně si vůbec žádnou knihu neodnesu, ale posledně jsem si jich vybrala rovných sedmnáct a při cestě ke knihovnickému pultu jsem za tou hromadou nebyla vidět.

Po zaplacení jsem si libovala, jak jsem šikovná, že mě napadlo si s sebou vzít ještě tašku. Do batohu bych takové množství jistě nenacpala.

Knihy pěkně uloženy a mohla jsem se klidně vydat na cestu k domovu. Batoh mi visel až kdesi u kolen. Doufala jsem, že během chůze nezakopnu. Kdybych se někde natáhla, určitě by se mi už nepovedlo vstát bez pomoci. A pak - igelitka se zbytkem knih začala podezřele křupat, ucha se protahovala a z ničeho nic se ozval trhavý zvuk. Dílo zkázy bylo dokonáno.

Popadla jsem tašku do náručí a rozhlížela se, jestli na nejbližší zastávku zrovna nemíří autobus. Klidně bych ty peníze za jízdné obětovala, tentokrát se mi s nákladem běžet pět kilometrů opravdu nechtělo. A jako na potvoru zrovna žádný nejel. S povzdechem jsem nadhodila tašku, aby se líp nesla a ostrým tempem vyrazila k domovu.

Na náměstí si mě kolemjdoucí podezřívavě prohlíželi. Vrhali po mě opovržlivé pohledy, které jsem si vysvětlovala jako jasnou nechápavost, jak někdo v dnešní době může ještě táhnout takovou kupu knih.

Jen pár desítek metrů od domu jsem náklad na chvíli odložila a během přestávky jsem se zaobírala otázkou, kolik takovýchhle nákupů ještě zvládnu odtáhnout, než se mi povede pořídit si kýlu. Pak jsem si ale takové úvahy zakázala, hrdinně popadla zavazadla a vykročila. Ten kousek ještě zvládnu.

Doma jsem se usadila do křesla...

A už jsem se těšila na další návštěvu knihovny.

Autor:
Vydáno: