Procházka sedmdesáti letou cestou Československé televize

Její první vysílání sledovali lidé jen na několika tisících přijímačů. A jaké to byly pořady – Večerníček, Televizní noviny, Branky, body, vteřiny, ale i další. Její počátky si však pamatuje velmi málo lidí. Televize totiž byly drahé. Z Kavčích hor se vysílalo až od 70. let minulého století. Televize byla zpočátku součástí Československého rozhlasu. V úplných začátcích měli televizor jen lidé v Praze a okolí. Na celé území Československa se dostal až počátkem 60. let. Zpočátku chodili lidé na společenská místa, kde se mohli dívat. Pravidelné vysílání začalo až v únoru 1954, ale probíhalo jen třikrát týdně. Od rozhlasu se ČST odtrhla až v roce 1959.

Procházka sedmdesáti letou cestou Československé televize

Proto se dnes 20. 11. vydaly děti školní družiny na procházku sedmdesáti letou cestou Československé televize. Nejprve několik informací z dřívější historie až po současnost. Zjišťovali jsme, jaké pořady se tehdy vysílaly, a zda se některé názvy dochovaly až do současnosti. K tomu jsme využili i informace z naší podzimní návštěvy ČT na Kavčích horách. Připomenuli jsme si i milníky televizního vysílání.

Poté jsme si připomenuli, jaké pořady v současnosti v televizi běží, na co se nejvíce díváme a co všechno sledujeme. V první řadě jsme si připomenuli Večerníčky. Jaké se nám líbí, jaké známe a na co se vždy těšíme. Nezapomenuli jsme ani na soutěžní pořady, ale i sportovní události. Vyjmenovali jsme si mnoho krásných pohádek, na které se díváme a které nás baví. A jdeme na soutěže. Nejprve jsme se rozdělili na skupiny, tak jak jsme zvyklí. První naší soutěží bylo skládání puzzle, kdy nám jde o čas, ale i zároveň zodpovědět o jako pohádku se jedná. Jednalo se o Spejbla a Hurvínka, ale každá skupina měla jiný obrázek. Takže ve finiši, každá skupina skládala puzzle čtyřikrát. Ve druhé soutěži jsme měli za úkol zodpovědět 10 otázek na kvíz, jak dobře známe Spejbla a Hurvínka. Opět bodujeme a body zapisujeme, abychom v závěru mohli vše vyhodnotit. Třetí soutěž byla též kvízová, na téma, jak známe pohádku Tři oříšky pro Popelku. Tři soutěže na znalosti nám docela stačili a my pokračujeme dál. Další soutěží, kdy výkony bodovali všichni účastníci dnešního „televizního odpoledne“. Zahráli jsme si na moderátory televizních pořadů. Nejprve dvojice ze skupin komentovala fotbalový turnaj družstev Sparta proti Slávii. Druhá komentátorská skupina měla za úkol moderovat pohádku z večerníčku – Pat a Mat. V poslední komentátorské soutěži jsme moderovali předpověď počasí. Asi nejvíce jsme se pobavili u hry, kdy jsme si zahráli na moderátory televizních pořadů. Na závěr jsme spočítali body a vyhlásili výsledky. A jak to dopadlo?

1.     místo – 3. skupina 99 b
2.     místo – 2. skupina 90 b
3.     místo – 1. skupina 67 b
4.     místo – 4. skupina 36 b

Dnešní odpoledne jsme si užili, dostalo se k nám i mnoho informací, ale nejvíce jsme se pobavili naším moderováním. Vítězům blahopřejeme a děkujeme za všem za vzornou reprezentaci svých skupin a odděleních.

Autor:
Vydáno: