Příprava na Halloween

Je to vlastně den před křesťanským svátkem Všech svatých, z jehož oslav se v Irsku vyvinul. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem „Koledu, nebo vám něco provedu.“ Děti koledují o sladkosti.

Příprava na Halloween

Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezávané dýně se svíčkou uvnitř. A proto dnes děti ve druhém oddělení školní družiny se vrhly do dlabání dýně, aby si ji alespoň trochu užily. A tak téměř celou hodinu děti v oddělení školní družiny dlabaly a vyřezávaly jednu dýni, aby tak trochu byla podle jejich představ. Pak se ještě vrhly na ztvárnění Halloweenských znaků výtvarným uměním. Vzniklo tak několik obrázků. Kromě toho dalším naším úkolem bylo vymyslet pohádku k svátku Halloween. Zde pracovaly děti ve skupinách, někteří i samostatně. Krom hlavního znaku, kterým je vyřezaná dýně se svíčkou uvnitř, jsou to dále duchové, čarodějky, černé kočky, košťata, oheň, příšerky, kostlivci, sovy a výři. Typickou barvou je černá a oranžová. V České republice nejde o tradiční svátek, ale svátek převzatý, který hlavně u dětí je velmi oblíbený. A tak i my v družině jej tradičně slavíme.

Období podzimu je dobrým motivačním prvkem pro činnost dětí. Ve třetím oddělení vyráběly děti podzimníčky z barevného listí, ve školním klubu děti vyráběly sovy z přírodního materiálu a šišek. Podzim nám dává opravdu mnoho inspirací pro činnost. Vyvrcholení však bude až 31. 10., kdy se děti zúčastní Halloweenského odpoledne v Muzeu Českého krasu.

Autor:
Vydáno: