Přibalte si do batohu 2

Pokud v létě vyrážíte s partou kamarádů pod stan nebo někam do přírody a nepatříte mezi fanoušky hospodských jídel, vyzkoušejte to jako my. Pár dní před cestou se domluvíme, co kdo připraví k jídlu a potom nemusíme první dny myslet na to, co budeme jíst.

Ne, že by jsme se nějak zásadním způsobem vyhýbali buřtům, klobásám a ostatním uzeninám pořízeným ve stánku na přehradě, ale čeho je moc, toho je moc. Navíc je po nich v horkých dnech i příšerná žízeň.

Nejdřív ze všeho omrkněte, jestli se v kempu vyskytuje lednice. Pokud ano, máte napůl vyhráno, teď už zbývá jen zjistit, jestli se tu nekrade a vy nebudete krmit zbůhdarma další nezvané hladovce. Někdy je to problém, jídlo se dokáže ztratit doslova během několika vteřin. Jsou v našich končinách vyhlášené oblasti, kde se vyskytují hodně hladoví rekreanti a z lednice vám dokáží odnést dvoulitrovou kofolu absolutně nepozorovaně. I když si ji hlídáte tím nejbystřejším zrakem.

Pokud lednice není k dispozici nebo je nepoužitelná, protože se bortí pod nánosem černé plísně nezoufejte, i vy máte možnost si s sebou na prázdniny odvézt kus žvance, který zasytí břicho a poživatelný vydrží ještě příští den.

Lehký salát

Tento salát dělá kamarádka na každou cestu vlakem. Je to první jídlo do kterého se pouštíme, protože jsou v něm vajíčka a šunka, ale i kdyby nebyla, stejně by z misky zmizel nejdřív.

3 balení plátkového sýra
2 červené cibule
3 kyselé okurky
3 vařená vajíčka
malá plechovka sterilované kukuřice
30 dkg krájené šunky
pažitka, pokud máme

Sýr a salám nakrájíme na nudličky, přidáme krájenou okurku, cibuli a pažitku, přimícháme kukuřici.
Přelijeme zálivkou ze 2 lžic octa, 2 lžic oleje, (lepší je olivový) a jedné lžičky moučkového cukru. Můžeme maličko dosolit.

Salát přelijeme marinádou a necháme hodinu odležet v ledničce. Naložíme ho do dobře těsnící misky, ozdobíme čtvrtkami vajíček a přibalíme do batohu.

Domácí zrníčkové tyčinky

1 sklenička ovesných vloček
1 sklenička pšeničných vloček - oboje vločky nasypeme do cedníku a spaříme horkou vodou, aby natáhly vlhkost. Vsypeme do mísy a přidáme
1 balení rozinek nebo brusinek (můžeme i libovolně kombinovat) a necháme asi hodinu uležet v chladu. Potom přidáme
1 sáček slunečnicových semínek, můžeme jich část nahradit semínky sezamovými
podle chuti zamícháme na kousky nakrájené vlašské nebo lískové ořechy, kousky mandlí nebo sušeného ovoce.

Přidáme jedno vajíčko a hmotu dobře promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem a pečeme při mírné teplotě asi 150°C asi půl hodiny. Kdo má rád vločky víc opečené, přidá pět minut. Potom krájíme tyčinky, čtverce, nebo si placku prostě jen tak nalámeme.

Bramborové krokety s tvarohem

Tuhle specialitku naučila jednu z kamarádek babička. Musí to být už hodně starý recept, protože jí říkala, že si kroketky brávali na pole, když se sklízelo a ještě si k němu nastrouhali velkou mísu okurkového salátu. Okurkový salát se na cestování moc nehodí, to uznávám, ale krokety vydrží mňam i do druhého dne.

30 dkg ještě teplých ve slupce uvařených brambor oloupeme a nastrouháme. Přidáme vajíčko, 2 velké lžíce hrubé mouky, 3 lžíce mléka, přistrouháme 50 g tvarohu na strouhání a podle chuti dosolíme.

Zamícháme tak hustou kaši, abychom mohli tvořit krokety nebo placičky. Ty lehce poprášíme moukou, aby se nepřichytily k pánvi a po obou stranách dozlatova osmažíme na oleji.

Zelná polévka napůl z pytlíku

Když se začtete do tohoto receptu, bude vám jasné, že ho vymyslel někdo, kdo nehodlá strávit v kuchyni ani o minutu navíc. Pokud se neděsíte strašáka jménem „éčka" a občas nepohrdnete pytlíkovou polévkou, je to pokrm jako stvořený pro vás.

Do většího hrnce dejte vařit jeden litr vody. Když už se vaří, přidejte 50 g taveného sýra. V menší misce si připravte 100 ml vody, ve které rozmícháte jednu obyčejnou pytlíkovou gulášovou polévku.

Když je dobře rozmíchaná bez hrudek, přilijte ji do vařící vody s taveňákem. Oloupejte a na malé kostičky nakrájejte 2 brambory a vsypejte do vroucí polévky. Na malé kousky nakrájejte i kysané zelí a přidejte do hrnce. Před koncem, když už je zelí skoro hotové, přidáme ještě kolečka klobásy nebo párku.
Tato polévka je ještě lepší druhý den, když se uleží. Dá se připravit i v kotlíku nad ohněm.

Autor:
Vydáno: