Předběžná příprava 1. část

Všichni vaří, doslova celá republika - dalo by se to vlastně shrnout třemi slovy - národ se zbláznil. Není tomu totiž zase tak dlouho, kdy se kupovaly výlučně jen polotovary, které si člověk ohřál v mikrovlnce. Já toho nejsem tedy zastáncem, ale když to někdo má rád, tak mu v tom nikdo nebrání. Když už tedy všichni vaří, tak se hojně řeší recepty, ale moc ne tzv. předpříprava.

To je to, co se dělá před samotným vařením. Tak například maso. Jedná se o nejdůležitější potravinu, co se týká živočišného původu. Maso se klasicky nechává odležet, kdy zraje, pak se odblaní, protýká, plní a tak dále a tak dále. Předběžná úprava například u ryb, to je trochu složitější. Všichni si stěžují, že Češi nejedí moc ryby. Přitom rybí maso je nejen zdravé, ale i lehce stravitelné.

Má však jednu nevýhodu. Dokáže se rychle zkazit. Každý nedokáže zabít rybu, já taky ne, já vlastně nedokážu ublížit žádnému zvířeti. O tom se tady bavit nebudu. Avšak čištění ryb, to už zvládne člověk normálně. Šupiny se oškrábou hranou nože, případně nějakou speciální škrabkou, směrem od ocasu až k hlavě. Ryba se pak nařízne od ocasu k hlavě, vyndají se vnitřnosti, pokud možno od ocasu k hlavě. Též se oddělí jikry nebo mlíčí, žábry, ploutve a větších ryb i hlava. Nakonec se stáhne kůže. Na to má každý svůj recept. Dejme tomu však, že se uchopí ocas a maso se oddělí šikmo položeným nožem.

Autor:
Vydáno: