Prázdninová fotosoutěž

Ústecká zoologická zahrada vyhlásila na začátku prázdnin fotografickou soutěž pro všechny návštěvníky, a nemusí to být vždy ti, kteří se fotografování věnují na vyšší úrovni. „Myslím, že zde bude platit pravidlo být ve správný čas na správném místě,“ míní tisková mluvčí Věra Vrabcová. „Téma soutěže je jednoznačné a přizpůsobili jsme mu i název – Vyfoť si svého tučňáka. Jedná se o pořízení snímku našeho letošního V. I. P. odchovu u tučňáků brýlových. Letos v květnu se rodičovskému páru vyklubala dvě mláďata, jednalo se jednak o jejich první odchov, ale zároveň i o premiéru v historii zoo.

Prázdninová fotosoutěž

Díky záběrům z fotopasti bylo možné sledovat stavbu hnízda, inkubaci, líhnutí i péči o mláďata. V druhé polovině června se mláďata začala objevovat i na kraji skalnaté hnízdní dutiny, ale na začátku července došlo k nečekané komplikaci – rodiče je náhle přestali krmit. Chovatelé tedy zkusili mláďata dokrmovat, ale podle jejich hmotnosti bylo zřejmé, že rodiče od začátku upřednostňovali starší, aktivnější mládě. Menší mládě i přes snahu chovatelů bohužel 4. července uhynulo,“ informuje Věra Vrabcová.

„V tuto chvíli vypadá, že dokrmování problém vyřeší. Mládě několikrát denně chytáme, vážíme a podle přírůstků hmotnosti je dokrmujeme. Množství potravy i četnost krmení upravujeme podle váhových přírůstků. Rodiče ho zpočátku bránili, ale nyní po víkendu si ho již nevšímají,“ sděluje vedoucí zoologického úseku Lukáš Štěrba. „Po každém krmení mládě hned vracíme k ostatním, aby neztratilo kontakt s hejnem. Naštěstí je dostatečně životaschopné, střídavě se pohybuje i na volném prostoru písčité pláže, takže je návštěvníci mohou pozorovat i během dne. V přikrmování budeme muset pokračovat ještě několik měsíců, protože mláďata tohoto druhu se osamostatňují až kolem 5. měsíce, sama ryby ještě sníst neumějí,“ dodává zoolog.

„Tato skutečnost nám trochu zkomplikovala situaci, ale i tak jsme se rozhodli v avizované soutěži pokračovat,“ navazuje Nikola Roštejnská. „Potrvá od 1. července do 31. srpna 2019, je tedy vhodné spojit ji s prázdninovou návštěvou zoo. Cílem je pořízení co nejhezčího či nejzajímavějšího snímku našeho mláděte. Pak už stačí fotografii sdílet na Instagramu s použitím hashtagu #tucnakzoounl, na začátku září vybereme vítěze. Hlavní cenou fotosoutěže je setkání u tučňáků v doprovodu chovatele či jiného pracovníka zoo, komentovaná prohlídka chovatelského zařízení včetně ukázky zázemí. Dále bude výherce pozván na slavnostní křtiny, které proběhnou v sobotu 5. října 2019 při akci Světový den zvířat, s možností výběru jména. Podmínky soutěže jsou uvedeny na webových stránkách zoo v oddíle Kalendář akcí,“ dodává Nikola Roštejnská.

Autor:
Vydáno: