Pozorování sýkorek 2019

Konec měsíce března a počátkem dubna se v blízkosti domku na přilehlých záhoncích před domek začaly shromažďovat a více slétávat sýkorky. Bylo to malé znamení toho, že se opět po roce usídlí ve sloupku branky, hluboké asi 40 cm. Vzhledem k tomu, že jsme ještě netušili, zda se zde sýkorky uhnízdí, i když jsme je pozorovali, nefotili jsme je. Sýkorky sice slétaly do trubky, stavěly si hnízdo, vystýlaly nejprve nějakou suchou trávu, později se objevila i peříčka. Poslední impuls, který započal focení, se stal 20. 4. 2019. Objevila se malá vajíčka, sýkorka si sedla. Postupně jsme zjistili, že v hnízdečku je 11 vajíček. Sýkorka seděla, ostatní ji chodily krmit, nosily malé housenky a hmyz. Během dne se sýkorka prolétla, ale brzy se vrátila a seděla na vajíčkách.

Pozorování sýkorek 2019

Dne 21. 4. 2019 jsme zjistili, že v trubce se děje něco víc, koukneme a hned jsme fotili. Zjistili jsme, že se narodilo 10 sýkorek. Znamenalo by, že jedno vajíčko bylo prázdné a nic se z něho nevylíhlo. Během 14 dnů se v trubce děly zázraky. Sýkorky byly nenasycené, velké sýkorky létaly jak s větrem o závod, aby stačily nakrmit toto kvantum mláďat. Krásný zpěv a švitoření během celého dne nás velice naplňovalo zvědavostí. Otázky, alespoň kdybychom byli u toho, až mláďata vzlétnou. Kolik se jich opravdu vylíhlo? Vzlétnou všechny? Ale smůla.

20. 5. 2019 v podvečerních hodinách, když jsme se vrátili ze školy, bylo kolem domku ticho. Ani jedna sýkorka nenalétávala s potravou. Co se děje? Vzala jsem baterku a zjistila, že mláďata jsou pryč, že již vzlétla a my si je ani nestačili nafotit. V díře v hnízdečku zbylo jedno celé vajíčko, ze kterého se nevylíhlo mládě sýkorky. I tak je to velký úspěch.

Tak sýkorčičky, mějte se krásně a příští jaro vás opět čekáme na hnízdečku.

Autor:
Vydáno: