Povzbuzení do nového školního roku!

Asi jste to do téhle chvíle slyšeli už nejmíň stokrát, ale je tady začátek nového školního roku a s ním pro mnoho z vás i začátek nové etapy. A to může pro každého znamenat něco jiného, ať už nástup na základní školu nebo gymnázium anebo třeba i jakousi jinou změnu v životě.

Je mi jasné, že jsou tu jak ti, co se na nový školní rok a jeho přínosy těší, tak ti, kteří se jeho nástupu obávají. Sama jsem měla zkušenosti s oběma variantami, přičemž je samozřejmě příjemnější, být v nadšeném očekávání, ale co ti, kteří nejsou tak entuziastičtí?

Hlavní je, nebojte se! I když se vám to teď možná nezdá, většina lidí si prostě na změnu zvykne, a když do toho půjdete s odhodláním, tak to hned bude fungovat lépe.

Odreagování od stresu z učení můžete hledat například ve světě svých oblíbených knížek nebo filmů, které navzdory všem změnám zůstanou stejné. Anebo co takhle nový koníček na odpoledne? Říkáte si, že byste letos chtěli s něčím začít, ale nevíte s čím? Tancujte! Můžete se vlnit třeba v rytmech latinskoameriských tanců nebo při moderním break dancu. Jestli tě nezajímá tanec, tak v dnešní době je tu spoustu nabídek i na drsnější sporty jako jsou bojová umění. A pokud zkrátka nejsi sportovní typ, hodně vyhledávaným koníčkem se teď stává fotografování. Stačí si trochu pročíst nabídky a určitě se v něčem najdete. Tak vzhůru do toho!

Všichni ale víme, že zábava musí přijít až jako odměna za dobře odvedenou práci, takže ve škole raději hned od začátku nezahálejte a nekupte práci před sebou. Vězte, že je to pak mnohem horší!  

Je také docela klidně možné, že se někteří z vás obávají, když jdou na novou školu a nikoho tam nebudou znát. Tohle chápe každý a asi to ze začátku nebude úplně příjemné, ale myslete na to, že ve stejné situaci se možná ocitají i jiní spolužáci. Nenechte se tím proto pohltit, protože když budete vyzařovat pozitivní náladu, určitě budou noví spolužáci rádi vyhledávat vaší společnost spíše, než kdybyste nešťastní. A třeba můžete ze zdánlivé nevýhody udělat výhodu. Když vás ve třídě nikdo nezná, můžete začít jako nový list papíru J.

Nenechte se tedy ničím odradit a aktivně se probojujte novým školním rokem i případnými úskalími.

Hodně zdaru, školáci!

Autor:
Vydáno: