Potápěči v zoo aneb Jak probíhá údržba velkých akvárií

Na pestrobarevné paletě zvířecích druhů v moderních zoologických zahradách nebývají dnes pouze velcí savci – také mnozí zástupci ptáků, či plazů vyžadují naší pozornost, protože se ve své domovině stávají bytostně ohrožení lidskou činností. Rovněž v ostravské zoo je k vidění neobvykle pestrá druhová skladba zvířat a rozhodně k tomu přispívají také akvária. Na každém kroku tu něco crčí, tu něco bublá…

Potápěči v zoo aneb Jak probíhá údržba velkých akvárií

V Zoo Ostrava najdete v několika pavilonech poměrně velká akvária s rybami, parybami, některé společně s želvami nebo bezobratlými živočichy. V Pavilonu evoluce je k vidění také bahník – plícemi dýchající zástupce třídy nozdratých. Přes výkonné filtry, které udržují čistou vodu, je potřeba pravidelně čistit skla. A to nejen ochytaná ze strany návštěvníků, ale i z druhé strany pod vodou, kde mohou porůstat řasami. A jak čištění v nádržích probíhá? Vzhledem k tomu, že některé jsou hluboké i přes 1,3 m, potápíme se do nich. Jedná se o tyto nádrže: v pavilonu Tanganika akvárium „Skalnaté pobřeží jezera Tanganika“ (5 000 l) a bazén krokodýlů (62 000 l), ve vyhlídce Čitván obě akvária (6 a 8 tisíc litrů), v pavilonu Papua akvárium „Písčiny řeky Fly“ (8 000 l) a „Korálové moře“ (6 000l) a v Pavilonu evoluce třídílný bazén o celkovém objemu 30 000 l.

Nejpreciznější očištění je na minerálním skle stěrkou s kvalitní ocelovou planžetou zevnitř. Důležité je zvolit a udržet správný úhel čištění cca 30 stupňů, jinak by se mohlo poškrábat i velice tvrdé sklo. Výjimkou je čelo akvárií na Čitvánu, které je vyrobeno z akrylátu. Je zaoblené, a protože je velice měkké, planžetou by se poškodilo. Na tyto akryláty máme speciální houbičky. Potápění do každého akvária se děje 1x týdně a trvá asi dvě hodiny. Kromě čištění skel proplachujeme filtry, vyměňujeme vodu, upravujeme rostliny a dno, čistíme dekorace, popřípadě odstraňujeme nečistoty z vody. Potápíme se v neoprenových kombinézách bez bomb a z bezpečnostních důvodů i bez šnorchlů. V některých nádržích si musíme dávat pozor i na agresivní obyvatele. Např. v akváriu Kali Gandaki na Čitvánu svůj prostor chrání želvy Hamiltonovy a poměrně velké dravé ryby nožovci. Zatímco želvy útočí na obličej a dokážou bolestivě kousnout, nožovci útočí na holé palce u nohou (o bolesti ale platí totéž). Na obličej se musí dát pozor, nohy si chráníme obuví.

Autor:
Vydáno: