Popáleniny-vážné poškození lidského těla

Způsobují poškození těla a jejich ošetření je dost náročné. Mají řadu příčin. Nemusí se vždycky jednat o popálení horkým předmětem. Setkat se můžeme s množstvím jiných a stejně závažných popálenin.

Popálení teplem - způsobuje ho přímý zdroj tepla. Např. oheň, cigareta, hořák.

Popálení od slunce - při dlouhém pobytu na sluníčku může dojít k poškození kůže.

Opaření - je způsobeno horkou vodou, jinou kapalinou nebo párou

Popálení třením - může vzniknout při tření. Např. provazem při šplhání nebo sjíždění na skluzavce.

Popáleniny dýchacích cest - při vdechování horkého vzduchu nebo některých plynů může být nos, ústa, hrtan nebo dokonce plíce popáleny touto cestou.

Chemické popálení - způsobuje řada průmyslově vyráběných chemikálií.

Elektrické popálení - při neopatrné a neodborné manipulaci s elektřinou. Venku se s ním můžeme setkat jako s výbojem blesku. Nikdy se nedotýkáme spadlých elektrických drátů. Smrtelné nebezpečí hrozí při šplhání na stožáry s vedením vysokého napětí.

Studené popálení - vzniká kontaktem těla z prochladlým kovem. Nezdá se to, ale tyto poranění mají charakter popálenin.

S drobnou popáleninou se setkáváme poměrně často. Dochází ale i k popáleninám životu nebezpečným, to když je poškozena větší část těla. Ošetření postiženého není vůbec jednoduché. Jedná se o velmi bolestivé zranění. Člověk při něm může hlasitě křičet, může být v šoku z pohledu na seškvařenou kůži, může mu být špatně.

Popáleniny dělíme na tři typy. První, druhý a třetí stupeň.

První stupeň - kůže zčervená, loupe se. V tomto případě podávejte dostatečné množství studených tekutin, lék proti bolesti, kontrolujte, jestli nestoupá horečka.

Druhý stupeň - to už je horší poškození kůže. Vznikají při ní puchýře, postižený může být v šoku. Na poranění se přikládá antiseptický obvaz. Zajistíme klid, léky proti bolesti, ke zraněnému mluvíme a snažíme se ho zklidnit, pokud je v šoku.

Třetí stupeň - nejzávažnější - zasaženy jsou všechny vrstvy kůže. Tento stupeň sami řešit nezvládneme, je potřeba zavolat lékaře a postiženého dopravit na specializované oddělení v nemocnici.

Autor:
Vydáno: