Pohádky z Berouna

Pohádky z Berouna ke dni stromů.

Můj strom ořech

Před několika lety jsme zasadili doma semínko ořechu. Každý den jsem brala konev a šla jej zalévat. Náš pes po něm běhal. Neustále jsem chodila se na něj koukat. Jednou jsem takhle k němu přišla, a on měl již malé lístečky. Po nějaké době vyrostl a stal se z něj krásný udělaný ořešák. Veverky po něm skákaly, až do něj udělaly díru. Táta ho musel porazit, protože ohrožoval lidi v okolí.

Autor: Bára Haklová, SOVY, Beroun – Závodí

Život lípy

Jednoho dne se jeden farmář z nedaleké farmy rozhodl, že si zasadí lípu. A jak řekl, také udělal. Sehnal si semínko, upravil záhonek, vykopal díru a semínko do ní vložil. A semínko za několik dnů se ujalo, povyrostlo, objevilo se nad zemí a rostlo a rostlo. Po nějakém čase se z lípy stal statný stromek. Když se na něj šel farmář podívat, náhle uviděl, že je obsypán nějakými červenými broučky. Stromeček ho slyšel, jak si povídal, co to asi je za broučky? Stromeček ho uslyšel a bylo mu to všechno moc líto. V tom čase prošel kolem soused a doktor. A tak farmář zavolal pana doktora Bílého. Ten se na stromeček podíval, ošetřil ho a popřál farmářovi, aby se mu stromek lípy vydařil. Aby lípa rostla a rostla, a byla čím dál tím krásnější. Farmář poděkoval a několik týdnů se ukázalo, že lípa je vyléčena. Již nikdy nic na stromečku farmář nenašel.

Autor: Matyáš Stolejda, SOVY, ŠD Beroun – Závodí

Smrk

Bylo jednou jedno semínko, které se usadilo v hlubokém lese. Až najednou jednoho dne spustilo první kořínky, které se postupně zpevňovaly a zvětšovaly. Jak tak semínko sílilo, povyrostlo a náhle pocítilo, jak ho oblézají žížaly. A na tu noc začalo klíčit. Za dva roky z něho byl krásný smrček. Cítí, jak v jeho větvích je život. Cítí, jak mohutné sovy si dělají hnízdo v jeho koruně. Cítí, jak datel z něj vyzobává a vyžírá šťavnaté brouky. Cítí, jak kolem něj pobíhají zajíci, slyší štěbetání ptáčků, a jak fouká vzduch. Statný smrk během svého života zažil mnoho dobrodružství, slyšel i lidské hlasy, které si o něm povídali. Ale nikdy mu nikdo neublížil.

Autor: Výrečci, ŠD Beroun – Závodí
Autor:
Vydáno: