Pohádky trochu jiné

Všechna oddělení v naší školní družině věnují čas i na práci s knihou. Jako odpočinkovou a relaxační činnost si volí četbu pohádek z různých knih, ale i například vzájemné představování si knih, které děti právě čtou. V současné době se děti z 2. oddělení zaměřují na četbu pohádek, které vycházejí v Berounském deníku.

Pohádky trochu jiné

Právě dnes, 7. 2. 2022, děti, které nechodí bruslit si přečetly dvě takové zvláštní pohádky, jež vyšly právě v Berounském deníku. Pohádky nenapsaly profesionální spisovatelé, kteří se této tvorbě věnují, nýbrž amatéři, kteří tyto pohádky věnují například svým dětem nebo vnoučatům. Tím, jak tyto pohádky vycházejí v tisku, mají možnost se s nimi seznámit i ostatní děti se zájmem o četbu. My, jsme si dnes přečetli pohádku, jejímž autorem je Roman Dvořák a ta se jmenuje „Pijovajec.“ Nejprve jsme přemýšleli, co to asi je „Pijovajec“. Logicky jsme odvozovali, co to může být a došli jsme jednomyslně k názoru, že je to někdo, kdo pije obsah vajíčka. Pak jsme se dali do čtení a zjistili, že se jedná asi o chlapce, který svým prstem udělá do čokoládového vejce dírku a jazyk vytvaruje tak, jako by to bylo brčko a tím vypije z něho nugátovou náplň. V pokoji objevil krabici plnou těchto vajec a těšil se, až je všechny spořádá. Ale omyl. Vedle krabice sedí holčička dělá totéž. Chtěl ji vystrašit, ale nedařilo se. Pak se spolu skamarádili, usedli vedle krabice a společně celý obsah snědli.

Druhá pohádka se jmenovala O Evičce Pánvičce, kterou napsala a ilustrovala Růžena Maňáková Urbanová z Bruntálu. V pohádce vystupuje Daneček a jeho malinkatá sestřička Evička Pánvička, jež se ráda vozí na pánvičce. Pohádka nám popisuje různá dobrodružství, co tato dvojice vyvádí. Po přečtení pohádky bylo naším úkolem namalovat Evičku Pánvičku, která dokázala pomoci i svému bratříčkovi Danovi. Podařilo se několik krásných kreseb, které opravdu stojí za to.

A příště budeme v tomto trendu pohádek opět pokračovat. Jsou krásné, jsou jiné a nám se velice líbí.

Autor:
Vydáno: