Pohádkovník aneb Herci čtou své oblíbené pohádky

V nové audioknize Pohádkovník aneb Herci čtou své oblíbené pohádky se potkávají příběhy veselé i smutné, ironické i přívětivé, pohádky klasické s moderními. V pozoruhodném výběru a interpretaci šestice herců – Ani Geislerové, Barbory Polákové, Jiřího Suchého z Tábora, Václava Jílka, Patrika Děrgela a Jakuba Prachaře – vznikla nahrávka trvající pět hodin; herci ji naplnili příběhy, které je v dětství ovlivnily do té míry, že je nyní radostně předávají dalším generacím dětských posluchačů. Supraphon audioknihu vydal na CD, ale i v digitálních formátech.

Pohádkovník aneb Herci čtou své oblíbené pohádky

Aňa Geislerová (Jedna z nejúspěšnějších současných filmových hereček, nositelka pěti Českých lvů. Je maminkou tří dětí: Stelly Ginger, Bruna Fidelia a Maxe.)

Aňo, co si myslíte o audioknihách?

Miluji čtení a myslím si, že za to zčásti mohou i rodiče, kteří nám, mně i sestrám, v dětství hodně četli. A bylo to krásné! Ale jak nám beranům povaha velí, nezávislost je mi vším, a tak bylo potřeba zbavit se čtecí pomůcky ve formě rodiče a začít číst sama. A pohádky byly samozřejmě první na řadě. A teď sama hodně čtu svým dětem. Věřím, že to v nich vzbudí stejný hlad po literatuře jako kdysi ve mně. Audioknihy hltáme ve velkém. V autě posloucháme s dětmi především pohádky. Velký úspěch má všechno, co načetl pan Karel Höger. Myslím si, že i pro děti je to úžasné. Cesty do školy autem jsou najednou naplněny něčím smysluplným. A starší děti takhle třeba objevily ohromného Jaroslava Havlíčka a jeho román Neviditelný, který je sice temný, ale je to úplně vtáhlo po cestě z hor a chtěly víc… Sama sobě jsem si teď naplánovala, že naposlouchám veškeré dostupné klasiky, které číst už nezvládnu, není čas. Tak si dávám Flauberta, Solženicyna, Čapka, Dostojevského, Dickense… pro mě je poslech audioknih rozkoš.

Barbora Poláková (Oblíbená divadelní a filmová herečka, úspěšná zpěvačka a skladatelka, která za svá dvě studiová alba získala celkem čtyři prestižní hudební Ceny Anděl. Je maminkou dvou dcer, Ronji a Riky.)

Barboro, proč jste si pro Pohádkovník vybrala zrovna Petra Pana?

Z té pohádky mám ráda spoustu myšlenek. Když myslím na víly a na létání, připomíná mi to, že nechci být takový rodič, kterého zavalí práce a povinnosti a zapomíná si hrát. Že chci být pro svoje děti pořád dítětem.

 Posloucháte se svými dcerami audioknihy?

 Máme období tichá a knížek. Tedy v této době moc ne. Až holky trošku vyrostou, budu jim určitě pouštět pohádky na gramofonu.

 Jiří Suchý z Tábora (Člen činohry Národního divadla v Praze, který se příležitostně věnuje scenáristice pro televizi a pro Český rozhlas. Jeho rozhlasová hra Řečiště byla oceněna v rámci prestižních Cen Alfréda Radoka. Je spoluzakladatelem Cabaretu Calembour a otcem dvou dětí – Bibiany a Vojtěcha.)

Jiří, co si myslíte o audioknihách pro dětského posluchače?

Sám mám dvě malé děti, a i když jsou hodně temperamentní, dokáží u audiopohádky prosedět celé hodiny. Na jejich obličejích je krásně vidět, jak se soustředí a nechávají se pohltit fantazií.

Proč jste pro Pohádkovník zvolil legendární Broučky Jana Karafiáta?

Řekl bych, že Broučci mě okouzlili svou něhou, a na mne osobně zde nejsilněji působí motiv rodiny, dětství. Dotýkají se taky těch nejzákladnější životních témat, takže zákonitě rezonují i mezi staršími posluchači. Byl jsem rád, že jsem měl příležitost se k Broučkům alespoň takto vrátit.

Václav Jílek (Autor námětu nové audioknihy Pohádkovník je divadelní a filmový herec, který na sebe upozornil po boku Jiřiny Bohdalové v televizním cyklu Ach, ty vraždy či například hlavní rolí ve filmu Miloslava Šmídmajera Miluji tě modře. Dětské publikum ho zná z úspěšných pohádek České televize Trampoty vodníka Jakoubka a Micimutr. Je tatínkem v březnu narozené Aničky.)

Václave, v Pohádkovníku můžeme slyšet vaši interpretaci známé pohádky Jana Drdy O princezně Jasněnce a ševci, který létal. Proč jste si vybral zrovna tuto pohádku?

Vybíral jsem mezi touto Drdovou pohádkou a mezi pohádkou Dařbuján a Pandrhola téhož autora. Nakonec tedy zvítězila O princezně Jasněnce a ševci, který létal, protože jsem si říkal, že bude hezké nabídnout dětem jiné, originální zpracování, než to, které znají z televize. A tím je vlastně nalákám na další poslech nových a nových pohádek, které ještě neznají, a poslouchání audioknih se tak stane jejich koníčkem. A samozřejmě jsem si ji vybral, protože je krásná, protože jako všechny pohádky má šťastný konec a protože i zde platí, že láska dává křídla překonávající všechny překážky…

 Co si myslíte o audioknihách pro dětského posluchače?

V dnešní době plné elektronických nástrah, je vydávání a poslouchání audioknih skvělou příležitostí, jak děti nalákat na čtení samotné, jak jim rozšířit slovní zásobu a představivost. Každá chvilka s audioknihou nebo knihou je pro ně veliké obohacení tím, že zapojí jiné smysly a nejsou jen ve světě her na mobilu. A skrze svou fantazii tak mohou pokaždé prožít veliké dobrodružství.

Jakub Prachař (Oblíbený herec, hudebník a moderátor, který se občas věnuje i scenáristice a skládání písniček. Jeho dcera Mia oslaví v září dva roky.)

Jakube, proč jste si do Pohádkovníku vybral Král měl tři syny z Fimfára Jana Wericha?

Protože je v ní ukryto celé tajemství života a světa kolem nás a o tom by děti měly něco vědět.

Patrik Děrgel (Za roli Hamleta v inscenaci Švandova divadla získal cenu Alfréda Radoka. Je člen činohry Národního divadla v Praze. Televizní diváky si získal nejen účinkováním v  hudební soutěži Tvoje tvář má známý hlas,  ale také například seriály V.I.P vraždy a Modrý kód. Úspěch mu mimo jiné přinesla i pohádka Korunní princ. Je otcem dvouletého syna Vavřince.)

Patriku, proč jste si vybral zrovna knížku: Jak byla vosa Marcelka ráda, že je?

Vosu Marcelku jsem si vybral, protože je to typ knížky, která dokáže oslovit děti, ale také dospělé. Její příběh má nejen přesah, ale také pobaví. A hlavně stejně jako Marcelka i já jsem rád, že jsem! 

Zdroj: Supraphon
Autor:
Vydáno: