Podzimní prázdniny

Již tradičně školní družina, letos i školní klub, podnikají o dnech volna, kterými tentokrát jsou podzimní prázdniny, výpravy za poznáním. V prvním dnu 27. 10. Tím byla pěší vycházka do Brdatek.

Podzimní prázdniny

Je pondělí, 27. 10. 2014 a děti školní družiny a školního klubu se před osmou hodinou ranní shlukují u školy. Nejdou do školy na pravidelné vyučování. Cílem jsou Brdatka a zdejší naučná stezka a vyšplhání na vrch Ostrý a procházka po vrstevnici. Počasí přálo, hlavně že neprší. Po několika desítkách minut se nacházíme na PRVNÍM STANOVIŠTI. První zastávka nás seznamuje s tím, kde se vlastně nacházíme – v Talichově údolí a zdejší Naučné přírodovědné stezce. Stezka leží za severním okrajem města, v údolí mezi vrchy Děd a Ostrý. Je zaměřena na zdejší floru a faunu, ale také na geologii. Je dlouhá asi 3 km s dvaceti zastávkami. My jsme prošli devět zastávek.

Na 1. zastávce se seznamujeme se všeobecnou informací, ale hlavně s tím, jak se máme chovat. Tyto zásady by jistě měli plnit i ostatní účastníci zdejší stezky. My jsme se však přesvědčili, že tomu tak asi docela není. A to je určitě škoda. Na druhé zastávce se seznamujeme se zelenými rostlinami, ale i s významem stromů v přírodě. Na obrázku poznáváme listy javorů – mléče, klenu, babyky, dubů – letního a zimního. Pak tyto stromy hledáme v blízkém okolí a snažíme se je poznat. Třetí zastavení nás přivádí na stanoviště, kde rostou jaterník podléška, ptačinec velkokvětý, orsej jarní, plicník lékařský. Ve skutečnosti jsme zde již nic nenašly, neboť všechny rostlinky můžeme vidět zde zjara. Na 4. zastávce se dozvídáme, jací ptáci se vyskytují v okolí stezky. Žije zde strakapoud velký a žluna zelená. My je však neviděli. Přesto jsme slyšeli sojku obecnou, kterou všem zvířátkům v lese oznamuje, že se blíží nepřítel. Ale pozor, my nejsme nepřátelé. My toužíme pouze po vašem poznání, a v žádném případě vám nejdeme ubližovat. Jste naši kamarádi, kteří zde s námi žijí. Při pátém zastavení se opět dostáváme do říše ptáků, připomínáme si význam ptáků v přírodě, dozvídáme se, proč nám některé druhy ubývají. Poznáváme sýkorku koňadru, modřinku, rehka domácího.

Na šestém zastavení se seznamujeme se zdejšími pěvci, kterými jsou střízlík, pěnice černohlavá, brhlík lesní. Vidíme i červenku obecnou. Sedmá zastávka nás odvádí k cizokrajným dřevinám – trnovník akát, pámelník poříční. Osmá zastávka nás přivádí k vile Václava Talicha. Zde trávíme více času a povídáme si o jeho životě. Na jeho počest se každým rokem v Berouně koná „Talichův Beroun“. Václav Talich měl k Brdatkám velmi blízko, odtud i čerpal ve své hudbě. Poslední naše zastavení je u rybníčka na zastávce deváté. Je zde zakázán rybolov, neboť se jedná o chovný rybník. Zjara zde můžeme vidět mnoho obojživelníků, kteří zde vyvádí svoje potomky. Prohlížíme si skokana zeleného, ropuchu obecnou, užovku obojkovou, zmiji obecnou, ještěrku. Můžeme sledovat i vývoj žab. Nyní již následuje svačinková pauza, hrajeme několik her a pokračujeme dál. Šplháme na vrch ostrý, cestou určujeme dřeviny, hrajeme hry a našli jsme i chvilku k tomu, abychom si postavili z přírodního materiálu domečky pro lesní skřítky. Po vrstevnici pokračujeme stezkou po červené a dostáváme se opět na místo startu.

Nyní malé občerstvení, několik her a pomalu a jistě odcházíme zpět. Zpáteční cesta vede přes novou dřevěnou lávku, která vede přes řeku Berounku. Kocháme se přírodou, seznamujeme se s protipovodňovými hrázemi a přicházíme na hřiště u autobusového nádraží. Ještě několik her a jdeme ke škole. Po příchodu ke škole se rozcházíme, někteří z nás zde mají rodiče. Loučíme se pozdravem „Sláva, vlasti výletu, nezmokli jsme, už jsme tu“!

Autor:
Vydáno: