Podzimní jablka

Každý rok se těším na podzimní jablka, která jsou nádherně zbarvená od sluníčka a chutnají víc než báječně. Slaďoučká jablíčka však můžete nejen jíst, ale dají se použít i do nejrůznějších receptů…

Jablka s vanilkovým krémem

Potřebujeme:
4 ks jablek
20 g cukru krupice
80 g jahodové marmelády
1 ks pomeranče
40 g cukru krupice
1 kávová lžička cukru vanilka
500 ml polotučného mléka
1 pudinkový prášek
1 lžička citronové šťávy
troška vody

Postup:

Jablka oloupeme (nerozkrajujeme) a zbavíme jádřinců. Po té je omyjeme, vložíme do kastrolu, pokapeme citronovou šťávou, posypeme cukrem a podlijeme troškou vody. Jablka dusíme téměř do měkka.

Dle návodu na obalu si připravíme pudink – sladíme vanilkovým cukrem. Jablka necháme částečně vychladnout a naplníme je marmeládou, dáme do mističek a přelijeme vanilkovým pudinkem. Ozdobíme je měsíčkem pomeranče.

Jablka plněná makem

Potřebujeme:
2 ks jablek
30 g cukru krupice
1 lžička vanilkového cukru
25 g dětské krupice
1 polévková lžíce másla
1 polévková lžíce maku
1 lžička mleté skořice
1 dl polotučného mléka
50 ml 33% smetany na šlehání
1 vaječný žloutek
1 dl vody
1 ztužovač šlehačky

Postup:

Jablka oloupeme, nakrájíme a vykrojíme jádřince. V hrnci smícháme vodu s 20 g krupicového cukru a skořicí a směs přivedeme k varu. Přidáme jablka a dusíme je pod pokličkou téměř do měkka. Jablka minimálně jednou obrátíme a po té je necháme v hrnci i s nálevem vychladnout.

Mléko přivedeme k varu, vmícháme zbylý cukr, krupici a mák. Vše chvíli povaříme. Hrnec odstavíme z ohně a přidáme žloutek a máslo. Vše necháme vychladnout.

Šlehačku ušleháme s vanilkovým krémem a ztužovaček šlehačky dotuha. Jablka položíme do misky nebo na talíř, do důlku po jádřinci dáme makovou směs, polijeme vývarem a ozdobíme vyšlehanou šlehačkou.

Autor:
Vydáno: