Po stopách nejslavnějších rytířů

Být statečný, smělý, spravedlivý a chrabrý v boji si přál každý rytíř. Proslavit se ale povedlo jen hrstce z nich. O jejich udatnosti a výjimečnosti se světem nesly legendy. Kronikáři je velebili ve svých zápisech a jejich hrdinství se popisovalo v mnoha písních a básních.

Rodrigo Diaz de Vivar řečený El Cid

El Cid se narodil přibližně v roce 1043 v zámožné španělské rodině. Dostalo se mu dobrého vychování v rodině krále Ferdinanda ll. Poměrně brzy se stal vrchním velitelem královských jednotek. Byl to křesťanský rytíř a postupem času se z něj stal i ctěný vojenský vůdce. Říká se o něm, že nikdy neprohrál žádnou bitvu. Přezdívka El Cid má své kořeny pravděpodobně v arabštině a v překladu znamená velitel nebo pán. Po smrti krále Ferdinanda ll. se El Cid přiklonil k druhé straně a bojoval pro muslimské Maury, aby se po několika letech znovu vrátil ke křesťanskému králi.

Král Richard l. Anglický zvaný Richard Lví srdce

Malý anglický král se narodil roku 1157 ve městě Oxford. Od dětství se zdokonaloval v boji, byl prý neobyčejně obratný a pohotový. Přezdívku Lví srdce dostal díky obrovské dávce statečnosti. Stal se jedním z velitelů třetí křížové výpravy a pomohl dobýt některá důležitá území zabraná muslimským vůdcem Saladinem. Richard byl sice zdatným rytířem, ale o to méně zdatným vladařem. Na trůně jako vůdce úspěšný nebyl. Při jedné z bitev byl zasažen šípem z kuše, zranění se mu zanítilo a Richard Lví srdce následkům tohoto zranění v roce 1199 podlehl.

William Marshal

Narodil se kolem roku 1146 v chudých poměrech, přesto se vypracoval na jednoho z nejmocnějších mužů Anglického království. Patřil mezi nejslavnější rytíře ve své době a dosáhl významného společenského postavení už ve velmi mladém věku. Statečný muž, který dovedl v boji předvídat byl i vítaným účastníkem důležitých rytířských klání. Jeho odvaha mu vynesla místo učitele vojenství prince Jindřicha na dvoře krále Jindřicha ll. Postupně sloužil u pěti anglických králů. Dožil se 73 let, což byl na svou dobu poměrně vysoký věk.

Bertrand du Guesclin řečený Bretaňský orel

Vynikající stratég a francouzský vojevůdce Bertrand du Guesclin se narodil přibližně roku 1320. V kronikách se o něm dočteme jako o odvážném válečníkovi, který během stoleté války pro své království vybojoval mnoho důležitých bitev s Angličany. Nebylo mu lhostejné v jakých podmínkách žijí vojáci, zajímal se o jejich život, ze všech sil se snažil pozvednout kvalitu francouzské armády. Padl při obléhání francouzského města Chateauneuf de Randon v červenci roku 1370.

Autor:
Vydáno: