Píšu, píšeš, píšeme

Když jsem se naučila číst a psát začala jsem také vymýšlet básničky a pohádky. Také jsem hodně četla čemuž vděčím za svoji slovní zásobu. Záliba v psaní mě nikdy neopustila, byť psaní nebylo v minulosti to hlavní, čemu bych se věnovala. Avšak přišla změna a já se rozhodla začít se psaní plně věnovat.

Píšu, píšeš, píšeme

Svoji první knížku Zajíček a tchoř která vyšla v letošních roce jsem však psala po nocích na rodičovské dovolené, když děti spaly. Těší mě, že pro lidi v mém okolí se stala důkazem toho, že vše se dá zvládnout, když člověk chce.

Tento web čte mnoho vás šikovných dětí. A možná je tu mezi vámi někdo, kdo touží jednou napsat skutečnou knihu, tak třeba právě vám pomůže tenhle článek.

Nemusíte hned psát knihu, pište do šuplíku
Psaní není o tom hned vytvořit knihu a ani já jsem takhle nezačínala. Pište, když máte chuť a máte o čem. Skvělé je zúčastnit se třeba nějakých literárních soutěží kterých je celá řada.

Hodně čtěte
Čtení a psaní spolu úzce souvisí. Mě samotnou čtení vždy moc bavilo ale když přišla doba, kdy nám na seznamu školních úkolů přibyla i povinná četba, docela mě zklamalo že mi někdo přikazuje, jaké knihy mám číst. Tehdy jsem to vnímala jako trest, s odstupem času jsem však poznala, že mě to ve skutečnosti pomohlo rozšířit obzory a seznámit se s knihami které bych si sama nevybrala. Čtením se rozšiřuje pasivní slovní zásoba a ta je při psaní velmi důležitá.

Nenechte se odradit
Možná jste už něco napsali a pochlubili jste se s tím kamarádovi, spolužačce nebo někomu doma a nesetkali jste se s kladným hodnocením. Nenechte se však odradit tím, že se druhému člověku vaše psaní nelíbí. Na každé kritice může něco být a člověk se díky ní může zlepšit. Rozhodně však pište dál protože jedině tak se budete zdokonalovat.

Pro web Veverušák
Jana Burešová
autorka knihy Zajíček a tchoř
http://janaburesova.cz/blog/

Autor:
Vydáno: