Pět orlích mláďat za šest let

Páté mládě za posledních šest let se v první polovině měsíce dubna vylíhlo v hnízdě orla kamčatského v brněnské zoo. Samice seděla na vejci asi 45 dnů a mládě je v současné době pečlivě střeženo rodičovským párem, který se o něho velmi vzorně stará.

Krmná dávka pro orly kamčatské je složena ze slepic, kuřat, křepelek a ryb. Návštěvníci mládě uvidí přibližně za měsíc, až vyroste, zesílí a bude pohyblivější. Pohlaví mladého orla bude zjištěno genetickými testy ze vzorku odebrané krve přibližně v pěti měsících. Orli kamčatští pohlavně dospívají v polovině pátého roku, ale běžně se mláďata oddělují v 7 až 10 měsících, aby mohl chovný pár opět zahnízdit. Od roku 2003 je zoo zapojena do rozsáhlého mezinárodního programu na záchranu orlů kamčatských, řízeného Euroasijsou regionální asociací zoologických zahrad a akvárií /EARAZA/. Chov orlů východních (kamčatských) v Zoo Brno začal v roce 1999, kdy do Brna dorazil mladý samec ze Zoo Moskva.

Samici se k němu podařilo sehnat až v roce 2008, a to deponací z Talinu. Postupné seznamování orlů trvalo v nové expozici dlouho a počáteční nezájem se podařilo překonat až v roce 2009. Začátkem roku 2010 se vztahy orlů ještě více utužily, samice začala upravovat hnízdo, v březnu již trávila v hnízdě většinu času, zasedla a začala zahřívat vejce. Sezení na vejcích pokračovalo celý květen, ale bez výsledku. V červnu nechávali orli vejce chvílemi bez dozoru, chovatelé je odebrali a prohlídky ukázala, že jsou neoplozená. V roce 2011 začal tok orlů v lednu. Samice opět trávila spoustu času na hnízdě, na začátku března zasedla a ukázalo se, že v hnízdě jsou dvě vejce. O měsíc později se vylíhlo jedno mládě, které bylo odvezeno do Zoo Tallin, stejně jako další dvě mláďata vylíhnutá v roce 2012. Mládě, narozené v roce 2013 je samička, zatím je v samostatné expozici v naší zoo, ale v květnu bude odvezena do nového domova Zoo Bělehrad.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: