Pestré podzimní plody v Zoo Ostrava

S pokročilým podzimem se v areálu zoo objevilo množství nejrůznějších plodů, které svými výraznými barvami a tvary obohacují podzimní kolorit ostravské zoo. Zároveň mnohé z nich představují důležitý zdroj potravy zejména pro volně žijící ptáky, kteří v našich krajích zůstávají i v zimním období.

Pestré podzimní plody v Zoo Ostrava

Zimokeř okrouhlolistý (Celastrus orbiculatus)

Tato vysoká opadavá ovíjivá liána je zajímavá zejména na podzim, kdy dozrávají její plody. Jsou to žluté tobolky s červeným míškem. Rostlina dorůstající 10 a více metrů pochází z Číny a do Evropy byla přivezena v roce 1860. Tento zimokeř je nenáročný, někdy až agresivní – dokáže zdemolovat pletivo a zaškrtit stromy, na jemných oporách může zaškrtit i sám sebe. V zoo roste na hlavní návštěvnické trase.

Cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium)

Je stálezelená vzpřímeně rostoucí a hustě větvená rostlina s celoročně dekorativními sytě zelenými lesklými listy. Plody jsou kulovité v zimě jasně červené asi 1 cm velké peckovice. V Anglii je snítka cesmíny s červenými plody tradičním symbolem Vánoc podobně jako u nás jmelí. I cesmína roste na několika místech podél hlavní návštěvnické trasy.

Ptačí zob obecný (Ligustrum vulgare)

Tento domácí druh opadavého keře je rozšířený po celé Evropě. Listy ptačího zobu na zimu opadávají, v mírných polohách nebo při mírných zimách opadají až na jaře při rašení pupenů. Plodem je lesklá černá bobule s fialovohnědými semeny. V areálu zoo je využit na tvarované živé ploty, například v okolí výběhů malých šelem. Podobné využití má i následující druh.

Dřišťál obecný (Berberis vulgaris)

Domovinou tohoto opadavého keře je rovněž Evropa. Jemně trpké plody červené barvy nazývané dřišťálky obsahují vitamín C. Jsou přidávány do kompotů, ovocného cukroví a některých omáček. Připravuje se z nich marmeláda či šťáva. Po zkvašení je lze vypálit jako zajímavý destilát. Dříšťál obecný býval v českých zemích dosti hojnou dřevinou, ale v obilnářských oblastech byl záměrně likvidován, protože tento keř je hostitelem rzi travní.

Pámelník bílý (Symphoricarpus albus)

U pavilonu afrických zvířat roste tento hustě větvený robustní opadavý keř, jehož domovinou je Severní Amerika. V podzimním období se na větvích objevují kulaté bobule bílé barvy o velikosti okolo 1 cm. Na keři vydrží až do zimy a díky obsahu houbovité dužniny jsou oblíbenou potravou ptáků.

Skalník Dammerův (Cotoneaster dammeri)

Rod Cotoneaster zahrnuje asi 50 druhů skalníků rostoucích v Evropě, na severu Afriky a v Asii. Skalník Dammerův je ze skalníků nejznámější. Pochází ze střední Číny a jeho červené plody můžeme obdivovat na svazích podél venkovních výběhů slonů.

Dřišťál Julianin (Berberis juliane)

Tento stálezelený druh dřišťálu pocházející z centrální Číny můžeme obdivovat na hlavní trase poblíž výběhu americké stepní fauny, kde jeho plody nabývají v této době šedomodrého odstínu. Do Evropy byl dovezen kolem roku 1900.

Autor:
Vydáno: