Perníkové těsto

Všichni asi budou znát klasické perníky, které se prodávají na různých poutích a slavnostech. Mnoho lidí by si je však možná chtělo připravit doma sami a pokud možno, aby byly pěkně měkké a nadýchané. Perníkové těsto není v zásadě těžké, avšak se musí nechat odležet, jinak nebude výsledný efekt dobrý. Jako první se utřou vejce s moučkovým cukrem. Do toho se zašlehá rozpuštěný tuk, nejlépe Hera a med.

Ještě k té Heře - ta je podle mého názoru nejlepší na pečení, avšak každý si tam může dát tuk, jaký uzná za vhodný - nedoporučuju olej - na pečení sladkostí v žádném případě. Do misky si dáme hladkou mouku, jedlou sodu a perníkové koření. K tomu se přidá už umíchaná medová směs. Vše jen tak měřeno od oka. Těsto se propracuje, dokud se nelepí. Párkrát se tzv. hodí o stůl, zabalí do mikrotenového sáčku a na tři dny se dá do ledničky.

Po třech dnech ho vyválíme. Nyní už se jenom vykrajují tvary. V tomhle případě perníčky, ale klidně se dají použít i zcela jiné možnosti. Vykrájené tvary se kladou na plech s pečícím papírem a upečou se. Hotové se potřou bílkovou polevou. Nyní je lépe nechat je odležet dobré tři týdny, klidně i měsíc. Bílková poleva je lehká. Smíchají se bílky, sůl, moučkový cukr a voda. Míchá se a postupně se  znovu přidává moučkový cukr a ještě i citrónová šťáva. Poleva se musí tzv. táhnout.

Autor:
Vydáno: