Pečená jablka

V týdnu nám odpadla hodina fyziky. To je vždycky ztráta času, protože na čtyřicet pět minut se nevyplatí ze školy odcházet, je to málo. Zároveň je to moc, když máte čekat zalezlí ve třídě.

Pečená jablka

Kluci, kteří bydlí na intru mohli jít na pokoje a tak jsem se k nim přidal. Jeden z nich je talent na vaření. Baví ho připravovat složitější recepty, dokáže si upéct třeba koláč nebo bábovku. Lidi, kteří jsou ubytovaní na internátě, dostávají pravidelně jídlo. Snídaně, svačinu, oběd a zase svačinu a večeři. Kolikrát i dvakrát denně si můžou vzít ovoce. Málokdo má ale prý zájem o malé jablka, tvrdé kiwi nebo neoloupatelné pomeranče. Většina z nich si ho nebere, a ve výdejně večer vždycky hromada zbývá. Můj známý, je pravý opak. Nabere 15 jablek, o které stejně nikdo nemá zájem, a zavře se s nima do kuchyňky, co na intru mají. Je to taková malá místnost. Spíš jen kousek linky, dvě skříňky na hrnce, sporák, dřez a mikrovlnka. Bývá tam prý rád, protože ostatní vařit nebaví a nikdo mu tam neleze. Potom zkouší vymyslet zajímavé kombinace. Někdy se to povede, někdy to putuje prý rovnou do koše. Místo fyziky jsme se teda vydali vařit na internát.

Pečená jablka

Z večeře zbyla miska jablek a tak bylo rozhodnuto, že použijeme je. Cukr nikdo neměl, ale našel se med. Někdo dostal k svačině z domu sušené rozinky a ještě bylo potřeba pár ořechů. Od holek jsme vydyndali plátky mandlí. Kámoš usoudil, že na jablka je potřeba skořice a to budeme muset zkusit štěstí v kuchyni. Podle slov kuchařky: „to je pánové, už opravdu naposledy !" jsem usoudil, že mému kamarádovi mletá skořice dochází často a v kuchyni je stálý host. Ale všechno potřebné bylo nachystané. Do misky jsme na kousky nakrájeli jablka i se slupkou, mě by to nenapadlo, ale kdyby se okrájely, prý by se při pečení rozpadly. Přisypali jsme rozinky a mandle, posypali to skořicí a strčili na chvíli na 200° C do trouby. Až se jablka začaly rozsýpat, pekáček jsme z trouby vyndali a všechno zalili medem. Chutnalo to docela dobře. Na dort z cukrárny pečené jablka sice neměly, ale hřál nás pocit, že jsme uvařili něco jedlého a dokonce zdravého, to jsme ani v plánu neměli. Je to navíc rychlý recept, tak pokud bydlíte na intru, odpadne vám hodina a máte zbylé jablka od večeře, můžete ho vyzkoušet.

Autor:
Vydáno: