Pásovci kulovití jsou už tři!

Pásovcům kulovitým (Tolypeutes matacus) Ricardovi a Júlii se koncem července narodilo první mládě. Malou kuličku objevili chovatelé při pravidelném vážení zvířat. Teď už má sameček Baboo 350g, otevřené oči a pod dozorem matky začíná zkoumat okolí. Pásovci kulovití jsou pro brněnskou zoo zcela novým druhem chovaným teprve od února 2017. Narození mláděte tak brzy po sestavení rodičovského páru je pro zahradu velmi cenné.

Pásovci kulovití jsou už tři!

Samice Júlia delší dobu postupně přibývala na váze, takže porod nebyl neočekávaný. Mládě vypadalo životaschopné a oba dospělí pásovci klidní, přesto jsme z preventivních důvodů oddělili samce do zvláštní expozice, aby samici při odchovu nerušil. Júlia se projevila jako vzorná matka, mládě nepřenáší ani nejeví jiné známky nervozity, pravidelně ho kojí a nespokojeně odhání všechny vetřelce. A takové chování zkušeného rodiče není u prvorodičky úplně běžné,“ vysvětluje ředitel brněnské zoo MVDr. Martin Hovorka, Ph.D.

Návštěvníci mohou pásovce vidět v Exotáriu, kde sdílí expozici s arami araruna. Společné soužití očividně svědčí oběma druhům, protože i ary letos vyvedly mláďata. „Pro vysoce inteligentní ary je hemžení pásovců vítaným zpestřením, pásovce naopak potěší příležitostný šťastný nález, když arům upadne nějaká dobrota,“ říká kurátorka savců Dorota Gremlicová.

Brněnská zoo chová kromě pásovců kulovitých ještě pásovce štětinaté (Chaetophractus villosus) a je jedinou zoo v ČR, která v současné době úspěšně přirozenou cestou oba druhy pásovců množí.  Oba druhy se kromě morfologických a fyziologických odlišností liší také strategií, ke které se uchylují, když jsou v ohrožení. Pásovci štětinatí výborně a velmi rychle hrabou. Když jim hrozí nebezpečí, zmizí pod zemí tak hluboko, že každý, kdo by se je pokoušel vyhrabat, narazí jen na jejich hřbetní pancíř. Pásovci kulovití se místo hrabání stáčejí do klubíčka. Jednotlivé díly pancíře kryjícího hlavu, trup a ocásek do sebe zapadnou a vytvoří obrněnou kouli, která odolá i stisku čelistí jaguára.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: