Pár tipů, jak na rodiče, pokud chceš na pár dní odjet

Přemluvit rodiče, aby nás nechali přespat u kamaráda obvykle nebývá problém. Pokud mluvíme o konkrétní osobě, oni vědí, že s ní chodíme do třídy nebo na stejný kroužek, nevidí v tom většinou žádné nebezpečí. Mívají aspoň přibližnou představu o tom, kdo je dotyčný, s kým kamarádí, do které třídy chodí, co ho baví, koho má rád, co dělají jeho rodiče, kde bydlí a kolik v domě či bytě žije lidí. Pokud jim některá důležitá informace chybí, považují za nutné ji okamžitě zjistit. Připravte se na otázky typu: „a nebyla jeho babička doktorkou?, není jeho malý brácha ten uličník, co zničil v parku kolotoč? a nejsou oni tak náhodou trochu namyšlení?"

 Pokud je to jenom trochu možné, vřele se doporučuje na všechny otázky odpovědět. Pokud to půjde s přívětivým výrazem, bude to o to lepší. Je vhodné zmínit kamarádovy výsledky ze školní olympiády, nemusí být vítěz, rodičům postačí informace, že se o něco ve volném čase zajímá. Získají pocit, že na návštěvě budete v bezpečí. Jistě, nejsou padlí na hlavu, napadne je, že s příchodem soumraku nerozbalíte pracovní sešity a nezačnete vyplňovat chybějící úlohy. Ale pocit, že budete u slušných lidí je uklidní. Není proto vhodné, pokud si chcete užít společný víkend nebo pohodový prázdninový týden, povídat jim o tom, že tam bude společně s vámi i ta divná teta Terka a bratrance letos už stoprocentně zavřou do pasťáku.

Obecně platí, že opatrnosti není nikdy nazbyt. Rodičům tedy potvrďte, že jste si toho vědomi. Budou klidnější. Pokud budou vidět, že váš výlet má hlavu a patu, že jste v bezpečí a vrátíte se ve zdraví a včas do jejich mateřské náruče, máte šanci, že budete úspěšní. Tátové se dají lépe zpracovat, nemusí to platit vždycky, ale mámy mívají strach větší. Proto je někdy dobré zapřemýšlet nad strategickým plánem. Nenápadně zajít za tátou, pokud má zrovna dobrou náladu a zeptat se ho na jeho názor. Je fakt, že někdy dokáže odhadnout reakci mámy daleko lépe, než my. Jsou ale rodiny, kde naopak je hnacím motorem máma. Rozhoduje o většině důležitých věcí a váš osud zůstává jen v jejích rukou.

Základní pravidlo zní: nesnažit se rodiče oblafnout, protože za A), není to tak dávno, co chodili do školy oni a taky se pokoušeli své rodiče oblafnout. A za B), nebudou vám potom věřit a bez důvěry, to je cesta do pekel, protože se pravděpodobně až do doby vlastní plnoletosti dostanete maximálně na odpolední čaj.

Pokud cítíte, že přišel správný okamžik, doma panuje klid a mír, můžete naťuknout svůj plán. Uvažujete sice o tom, že si na pár dnů vyrazíte ven s kamarády, ale v každém případě to s nimi chcete prodiskutovat. Slova prodiskutovat se bát nemusíte, protože si pravděpodobně vezmou na začátku slovo a tebe nenechají otevřít ani pusu. Budou zjišťovat všemožné informace. Kolikrát se člověk nestačí divit, co se vlastním rodičům líhne v hlavě za nápady. A to, že jejich vidina má většinou tragické následky připomínat nemusím.

Pokud vyjíždíte za hranice, třeba jen na Slovensko, je rozumné se na těch pár dní zdravotně připojistit. Stojí to pár korun a vaši budou mít jistotu, že budeš ošetřen, pokud si vyvrtneš kotník nebo tě rozbolí břicho. Tady je na místě upozornit, že se nebudu stravovat jen v rychlém občerstvení a nepoliji do sebe litry kolových nápojů, ale zajdu si do slušné restaurace na slušnou polévku. Jídlo je holt grunt a doma na to slyší. Je rozumné mít dopředu zjištěné a oťuknuté některé spoje. Volte ty, které jedou přes den. Představa nočního čekání na nádraží v Praze, Brně, Ostravě... může způsobit vaší mámě mrákoty.

Samostatnou kapitolou je proviant, se kterým vyrážíte. Pokud by to bylo na nás, stačila by kreditka, pár drobných a mobil s nabíječkou, ale s tím doma nepochodíte. Připravte se na to, že s sebou potáhnete mimo jiné třeba deštník, náhradní tričko na spaní, pletené trepky na přezutí, anatomický cestovní polštářek pro klidné spaní v autobusu. Zvlášť pečliví rodiče budou balit s vámi. Nechte je prosím, protože pokud neudržíte nervy na uzdě pravděpodobně se pohádáte a už v této chvíli to pro vás může znamenat konec cesty. Nechte si tedy do tašky zabalit mýdlo, vlhčené ubrousky na ruce, čtyři svačiny na sobotu a pět na neděli. Jen poproste mámu, aby zabalila něco rozumného. Na řízky v poledním vedru nemá nikdo chuť a mastný balíček chleba se salámem se vám nechce ani rozbalovat. Dobré jsou třeba nakrájené kusy zeleniny a nebo střapec sladkých hroznů v pevné krabičce. Taky suchary a tyčinky, ty se dají sníst i v případě, že jsou rozpadlé na padrť. Čerstvé pečivo se dá dnes koupit skoro všude. Hlady rozhodně neumřete.

Pamatovat si na rozumný obnos v hotovosti. Pokud jedete někam na festival, tábor, koncert... tam, kde se pohybuje větší množství lidí se často krade. Noste peníze u sebe, věci si mezi sebou hlídejte. Telefon se dá dobít i v některých vlacích, případně na ubytovně.

A hlavně, zavolejte domů. Ať můžou klidně spát a jsou v pohodě. Telefonujte z klidnějšího místa, abyste se slyšeli a vypadejte šťastně a pohodově. Pokud totiž vaše máma zjistí, že něco není v pořádku, že máte sebemenší problém, bude mít okamžitou potřebu vás zachraňovat. A to si pište, že rodiče dokáží nemožné a na druhé straně republiky dokáží být v rekordním čase. Přeji vám příjemné cestování.

Autor:
Vydáno: