Pár rychlých nápadů pro silvestrovský stůl

Nápadů na různé chuťovky jsou spousty, kdo by chtěl ale dobrovolně strávit jejich přípravou půl dopoledne? Dnes nabídnu pár osvědčených „rychlovek", které nezaberou tolik času, přesto chutnají výborně a vy můžete potom ušetřený čas věnovat něčemu, co vás baví.

Hermelínové kousky česnekové - hermelíny podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vydlabeme jejich vnitřek. Budeme dávat pozor, aby se nepoškodila kůrka. Vydlabanou hmotu smícháme s trochou másla a větším stroužkem česneku.

Hermelínové kousky ořechové - hermelíny podélně rozřízneme, vydlabeme vnitřek, který smícháme s polévkovou lžící pomazánkového másla a přidáme lžíci hrubě sekaných vlašských ořechů.

Hermelínové kousky šunkové - hermelíny znova podélně rozkrojíme, vydlabeme opatrně vnitřek a smícháme ho se lžičkou másla. Přidáme jemně sekanou šunku. Vmícháme trochu petrželky nebo pažitky.

Hermelínové kousky máslové - do podélně rozkrojených a vydlabaných hermelínů naplníme utřené máslo se solí a drobně nasekanou čerstvou paprikou. Dobře vypadá kombinace červené a žluté.

Potom vždy dvě kolečka se stejnými náplněmi k sobě dobře přitiskneme a dáme vychladit do lednice. Krájíme je na výseče, stejně jako dort.

Sýrový řez - připravíme si na plátky nakrájený tvrdý sýr a kolečka šunky (pokud máme možnost volby, vezmeme v obchodě raději hranatý tvar) a pomazánkové máslo s příchutí křenu. Postupovat budeme tak, že plátek sýra lehce namažeme pomazánkovým máslem, na něj dáme šunku, potřeme máslem a postupně budeme opakovat několik vrstev. Hotový řez vložíme do igelitového sáčku nebo zabalíme do alobalu a dáme vychladit a ztuhnout. Potom budeme krájet malé čtverečky, které zajistíme párátkem.

Chuťovky ze sýra - z kusu ementálu nožem nakrájíme plátky o síle 1 cm. Nakrájíme na čtverečky a ozdobíme kouskem kompotovaného ananasu, dílkem mandarinky, vlašským ořechem, malou sterilovanou cibulkou, olivou, sardelovým očkem, kolečkem uzeniny. Zpevníme párátkem.

Chuťovky s pomazánkou z tresčích jater - z tresčích jater je pomazánka umíchaná raz dva, krabičku můžeme smíchat podle libosti s máslem nebo taveným sýrem. Můžeme malinko dosolit a pokud máme čas a chuť, na závěr kolečka posypat drobně krájenou cibulí.

Prkýnka všude kam se podíváš - je zajímavé, kolik na svátečních stolech nacházíme variací pro ty, kteří mají rádi sýr. Je mezi námi ale spousta těch, kteří sýru neholdují a nám nezbývá nic jiného, než vymyslet něco dobrého i pro ně. Nejlepší nápad pro tuto chvíli jsou dřevěná prkýnka. Doma se vždycky nějaké najdou a na stole vypadají dobře. Na prkýnka nakrájejte kolečka klobásy, podélně rozřízněte kyselé okurky, dozdobte půlkami vajíček. Pokud máte možnost koupit uzené maso a dát ho vařit, nikdo z „masožroutů" nepohrdne plátky uzeného masa. Ozdobit ho můžete třeba hříbky sterilovanými v kyselém nálevu nebo sterilovaným křenem.

Na některá prkýnka hezky upravíme čerstvou zeleninu. To je dobrá volba pro ty, kteří jsou již všeho ostatního přecpaní, na kousky nakrájené okurky, rajčata a papriky různých barev mizí jako jedny z prvních. Na malou misku nasypeme olivy.

Krekry a preclíky - pro případ, že je všechno snědeno pořiďte do zásoby několik balíčků suchého pečiva. V nejhorším případě poslouží i jako náhrada za pečivo čerstvé.

Ovoce - pár mandarinek, hrozny, trs banánů a jablek se vždycky sejdou. Navíc s nimi není žádná práce, stačí jen omýt a naskládat na mísu.

Autor:
Vydáno: