Pandora má od minulého týdne ženicha

Panda červená, která je v Zoo Brno od loňského října a pochází ze Zoo v Norsku, má od minulého týdne budoucího ženicha. Roční Samec Huan byl do zahrady transportován ze Zoo Linz a zatím se v Brně aklimatizuje. Zvířata jsou v oddělených expozicích, které spolu sousedí a umožňují jim oční a pachový kontakt.

Pandora má od minulého týdne ženicha

Téměř pro každý druh, tedy i pro pandu červenou platí, že je složitější sehnat samičku. Přesto se na konci loňského roku podařilo kurátorům brněnské zoo, po komunikaci s koordinátorem chovu pand, získat samičku Pandoru z Norska a do osmi měsíců ji dopárovat samcem z Rakouska. „Pohlavní dospělosti dosahuje tato šelma v roce a půl a my doufáme, že v novém výběhu, který máme v plánu vybudovat v nejbližších měsících, se bude Pandoře a Huanovi líbit a budou se rozmnožovat.“, říká ředitel Martin Hovorka.

Panda červená (Ailurus fulgens), je šelma rozšířená v jižní Asii. Jejím domovem jsou horské lesy v podhůří Himaláje a v jižní Číně. Pandy v přírodě nevytvářejí stálé páry, jsou to noční samotáři, ale vyhledávají se jen v době rozmnožování, a to podle pachu. Své teritorium si vyznačují trusem a dorozumívají se kvičením. Spáření se odehrává na zemi a pár se po něm okamžitě rozchází. Samice dokáže odložit porod mláďat až do vhodné situace třeba i o týden, možná i víc. Po 114 až 145 dnech březosti se samici rodí 1 až 2 mláďata, výjimečně až 4. 

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: