Ozdobné velikonoční pečivo

Tyto ozdůbky nejsou určené k jídlu, ale pro potěchu oka. Základem našeho pečení bude hladká mouka. Odměříme si jí dva hrnky a vsypeme do mísy. K mouce přidáme jeden hrnek soli, sypké suroviny dobře promícháme. Na závěr přilijeme jeden hrnek studené vody. Znova vše dobře promícháme vařečkou.

Ozdobné velikonoční pečivo

Těsto si předěláme na vál nebo pracovní desku, plochu mírně podsypeme hladkou moukou. A začneme zpracovávat rukama.
Někdy se stane, že mouka nasaje víc tekutiny, pokud by se ti těsto hodně drobilo, přidej opatrně po kapkách ještě trochu studené vody. Ale skutečně jen po kapkách, aby z těsta nevznikla blátivá hrouda. Pokud by naopak plastelína příliš lepila, přidáme lžíci hladké mouky.

Spojené těsto je potřeba dobře zpracovat, aby se spojilo v hladkou plastickou hmotu. Čím lépe je propracovaná, tím lépe se s ní pracuje. Klidně těstu věnuj jednu hodinu hnětení. Pusť si u toho třeba dobrý film, ono to uteče :-) Pozor, v těstě nesmí zůstat žádné hrudky ani bublinky. To by nám pečivo během pečení popraskalo.

Teď modelovací hmotě dopřejeme trochu času. Zabalíme ji dobře do igelitového sáčku aby neosychala a na několik hodin uložíme do lednice. V těstě začne pracovat lepek obsažený v mouce a ten nám pomůže, aby bylo pružné a dobře se s ním pracovalo. Z odleželého slaného těsta můžeme potom tvořit nejrůznější ozdoby a menší dekorativní předměty. Pracujeme na mírně, hladkou moukou posypané pracovní ploše, skutečně jen tak, aby se těsto nelepilo.

Odkrojíme si potřebný kousek těsta, zbytek uchováváme vždy v igelitovém sáčku, aby nevysychalo. Podle vlastní fantazie tvoříme nejrůznější postavičky, ozdoby, copánky, dekorativní předměty. Menší děti, které si netroufají na modelování, mohou hmotu vyválet na placku a vykrajovat tvary pomocí tvořítek. Kdo tvoří rád, může si si vzít k ruce nůžky, figurkám nastřihávat vlasy, vytvořit zobáčky, bodliny, květiny, křídla ptáků. Pomocí knoflíků, hřebenu na vlasy, vidličky, víček od PET lahví, párátka nebo hrubého provázku vytvoříme zajímavé obtisky. Ke zdobení je možno použít i nejrůznější koření i stébla slámy.

Dobře propracované slané těsto je neskutečně tvárné a pracuje se s ním velmi dobře. Můžeme ho zdobit, krájet, řasit, zaplétat do copánků a spirál. Pokud zvolíme složitější tvary, které budeme chtít k sobě přilepit, je nutné mít po ruce připravenou misku s vodou, ve které si občas smočíme ruce. Voda poslouží jako lepidlo a nám jednotlivé části dílka neodpadnou. V případě, že jsme si zvolili větší dekorativní předmět, při přilepování jednotlivých kousků k sobě, vždy těsto potřeme vodou.

Hotové tvary a figurky naskládáme na neomaštěný plech a necháme je několik dní osychat na suchém a teplém místě. Dobře proschlé pečivo poznáme tak, že se nelepí k podložce a jeho barva se změní na bílou. Při jemném stisku se nejeví jako syrové.

V případě, že chceme mít ozdůbku pěkně lesklou a zlatavé barvy, potřeme vyschlé syrové tvary vaječným žloutkem smíchaným s pár kapkami studené vody. Těsto budeme péci na 150°C přibližně 20 minut. Dobu pečení je důležité si ohlídat podle toho, jak velký je zrovna ten náš výrobek. Od trouby rozhodně nedoporučuji odcházet. Upečené slané pečivo vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Slané ozdobné pečivo je vyrobeno z těsta které se nekazí, určitým způsobem ho konzervuje vysoké množství soli. Dlouho bude dělat radost na suchém místě, třeba v pokoji. Pokud si přejeme jeho trvanlivost prodloužit, je možné upečené a dobře vychladlé těsto nalakovat lakem.

Autor:
Vydáno: