Oxford - univerzitní město

„Jako v příběhu z Harryho Pottera !", pomyslíte si už při prvním pohledu na třetí nejstarší univerzitu na světě - Oxfordskou univerzitu.

Oxford - univerzitní město

University of Oxford najdete ve Velké Británii, jedná se o velmi prestižní vysokou školu, která je hodnocena jako jedna z nejlepších na celém světě. Její počátky sahají pravděpodobně do 11. století, ale k výraznému zájmu u studentů došlo až o několik desítek let později, kdy Jindřich II., francouzský král zakázal angličanům studovat v Paříži.

Mnoho studentských programů nabízí možnost nahlédnout na pár dní do života studentů, kteří zde mají příležitost studovat. Za prestižní vzdělaní si musíte ovšem i zaplatit. První ročník bývá podle studentů „nejlevnější", studovat budete zhruba za 200 tisíc korun. Další ročníky jsou finančně ještě náročnější, vyjdou i na půl miliónu korun českých.

Není tedy divu, že se zde setkávají většinou studenti velmi nadaní a schopní. Připravení si to tady „odsedět" a odučit se, jak to jen nejlépe půjde. Mnoho z nich popisuje, že prestižní studium je vykoupeno poměrně velkým vypětím, zvládnou ho jen ti, kteří jsou schopni se do učení úplně položit. Pro mnohé z nich je naprosto nemožné sehnat tak vysoké finanční prostředky, pro ně je tady možnost získat některé z mnoha zajímavých stipendií. V případě, že i tato možnost nevyjde, cesta za špičkovým vzděláním není ještě úplně ztracená. Některé z českých nadací jsou připraveny studenty podpořit a poměrně velkou část studia jim zaplatit. I zde ovšem platí, že musíte být víc, než dobří.

Možná by se mohlo zdát, že na této pohádkové škole to nebude k žití. Ano, je pravda, že když se sem člověk dostane, většinu času tráví ve svém pokoji. Ty jsou v mnoha případech jen jednolůžkové, aby se studenti nerušili a ten svůj pokoj občas vystřídali s posluchárnou či knihovnou. Učení je opravdu spousta, ale kdo se sem má tu čest dostat, tak většinou tvrdě dře a ví, proč to dělá.

Celý univerzitní komplex má zvláštní, neopakovatelnou atmosféru. Vůbec není divu, že učaroval i filmařům, kteří zde zasadili příběh o čarodějnickém učni Harrymu. Pokud se rozhlédnete uvnitř školy, smísí se ve vás hned několik pocitů. Ten první je, že tohle je prostě sen, protože normální škola takhle přece vypadat nemůže. Nacházíte se spíš v pohádkových Bradavicích a máte pocit, že každou chvíli na vás za rohem vykoukne něco nečekaného. Ten druhý pocit byl, že se nacházíte v Evropě, v Anglii, ale o pár století zpátky v čase.

22 tisíc studentů projde ročně oxfordskými zdmi. Mají možnost se ubytovat v jedné ze čtyřiceti kolejí. Součástí univerzity je i univerzitní kostel, muzea a knihovny. V areálech najdete obrovská sportoviště, travnatá hřiště, kaple, jídelny, na výběr bývá ze třech druhů jídel a společenské místnosti. Studentské koleje byly postaveny a provozovány jako majetek církve, proto jsou všechny historické budovy, které do komplexu patří podobné klášterům. Je to zvláštní a má to svoje kouzlo. Všude kolem je krátce střižený anglický trávník. Vypadá dokonale a při představě naší ze všech sil udržované zahrádky se trochu stydím.
Stejně jako u nás, je akademický rok rozdělen do tří semestrů a od studenta se očekává pečlivá příprava i během prázdnin a volných dnů. Studenti se účastní různých konzultací, diskutují s profesory, mají přednášky, zajímavé kurzy.

Prestižním vzděláním si ještě nikdo nikdy ostudu neuřízl, a o Oxfordské univerzitě to platí dvojnásob. Nakonec, i mnohé známé tváře se pyšní tím, že tuto univerzitu vystudovaly. Patří mezi ně například Mr. Bean alias Rowan Atkinson, indická premiérka Indira Gándhíová, Bill Clinton - bývalý americký prezident, vědec Stephen Hawkins a mnoho dalších.

Autor:
Vydáno: