Otvírání studánky

Otvírání studánky je český lidový zvyk, jehož účelem je ukončení sucha a přivolávání deště. Tento obřad byl prováděn během druhé poloviny jara až do svatojánské noci. Studánky se však též otvíraly či čistily během královniček, dívčích svatodušních oslav. Tento lidový zvyk se stal též tradicí dětí naší školní družiny.

Otvírání studánky

Je pátek, 27. května, a děti ze všech odděleních školní družiny, se vydávají k naší studánce, která se nachází v CHKO Český kras, v oblasti za nemocnicí v Berouně, směrem na Lištici. Již před několika dny se vydaly děti od Veverušáků, aby zkontrolovaly stav studánky po zimním období a trochu ji uklidily. Dnes se na cestu průvodem vydává celá družina. V čele kráčeli 4 lesní víly – Nikolka LeVy, Terezka Huňáčková, Natálka Šimonová a Nikolka Junková se zlatým klíčem, který nám poslouží k otvírání naší studánky.

Cesta netrvala dlouho, počasí nám zatím přeje, hlavně, že neprší. Přicházíme ke studánce a vytváříme útvar kolem ní. Lesní víly s klíčem a ostatní. Po krátkém úvodním slově jsme se zaposlouchali do pohádky, která nese název „Vřesová studánka“. Je o studánce v lese, jako právě ta naše. Dál jsme si všichni zarecitovali verše Josefa Václava Sládka – Lesní studánka.

Lesní studánka

Znám křišťálovou studánku,
kde nejhlubší je les,
tam roste tmavé kapradí
a vůkol rudý vřes.

Tam ptáci, laně chodí pít
pod javorový kmen,
ti ptáci za dne bílého,
ty laně v noci jen.

Když usnou lesy hluboké
a kolem ticho jest,
a nebesa i studánka
jsou plny zlatých hvězd.

Po recitaci si všichni zazpívali píseň – Když já šel k Petrově studánce. Po krátké písni jsme každý naší studánce popřál a pak již následovalo otvírání studánky. Toho se ujaly naše lesní víly a studánku odemknuly. Všichni jsme si přáli, aby ve studánce bylo stále mnoho vody, která by mohla protékat i odtokovým kanálkem, aby zde zvířátka mohla pít.

Loučíme se se studánkou, do konce školního roku se jistě na ni přijdeme podívat a odcházíme zpět ke škole. Lidový zvyk otvírání studánek měl za úkol ukončit sucho a přivolat déšť. A nám se to splnilo. Došli jsme do školy a začíná pršet.

Autor:
Vydáno: