Orlí babyboom

Orli bělohlaví, kteří jsou necelý rok obyvateli unikátní průchozí voliéry, odchovali mládě. Pár, který měl v posledních letech problémy s reprodukcí, se v komfortnějším domově rozhodl zahnízdit a samice snesla dvě vejce. Dokud mládě nevylétne z hnízda, budou oba rodiče velmi obezřetní, a proto bude orlí voliéra až do konce května návštěvníkům uzavřena.

Orlí babyboom

Šestnáctiletý samec a sedmadvacetiletá samice pochází z Liberce, kde dlouhou dobu nehnízdili a neodchovali mláďata. Do Brna přijeli v červnu loňského roku a po nezbytné aklimatizaci jim bylo na jaře letošního roku do voliéry zabudováno hnízdo, ve kterém po pár dnech začali hnízdit. Voliéra byla uzavřena pro veřejnost, na hnízdě se po čase objevila dvě vejce a z jednoho se na začátku dubna vylíhlo jednoho mláděte. „Nejkritičtější je samotné líhnutí a první dny života, kdy rodiče potřebují klid na celý proces a rozkrmování mláděte. Z hlediska agresivity vůči okolí pár vykazuje největší aktivitu, když mládě ještě není vzletné.“, řekl kurátor ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.

Klid pro orly a bezpečnost pro návštěvníky je důvodem uzavření voliéry až do konce května. Orly je možné pozorovat z návštěvnické trasy vedoucí kolem expozice. Tento atraktivně zbarvený dravec s výrazným žlutým zobákem je stále ještě chován v dostatečném počtu zoologických zahrad v Evropě, nicméně jeho odchov je pro nás příjemným chovatelským úspěchem. V USA se jedná o natolik populární druh, že je dokonce zakomponován do státního znaku. Pozadu nezůstali ani orli východní /kamčatští/, kteří letos zahnízdili již popáté. Počet vylíhnutých mláďat zatím neznáme, protože je matka zatím stále zahřívá vlastním tělem. Orli východní jsou součástí Evropského záchovného programu a v brněnské zoo tento pár odchoval již pět mláďat.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: