Opičí přírůstky v ústecké zoo

I v podzimním období se mohou návštěvníci ústecké zoo během prohlídky potěšit mláďaty, a to konkrétně u pavilonu primátů. „Dvěma nejčerstvějšími přírůstky jsou samička hulmana jávského, která se narodila 9. října, a sameček kočkodana Brazzova narozený 18. října,“ informuje mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Opičí přírůstky v ústecké zoo

Hulman jávský je jihoasijský druh primátů, který patří mezi tzv. listožravé opice. Je velice citlivý na složení potravy, konzumuje pouze listy stromů a keřů, čemuž je přizpůsobena i jejich trávicí soustava. Chov takových zvířat je samozřejmě dost náročný, o to větší radost máme z každého mláděte,“ popisuje krmivářka Iveta Myšková. Chovatelka Petra Paulová se svěřuje s problematikou ústeckých odchovů: „Je to dlouhodobá záležitost, naše samice Žofka, Žaža a Happy se všechny narodily u nás v Ústí nad Labem, samec Áron pochází ze Zoo Dvůr Králové. Od svého příchodu v roce 2012 se ukázal být dobrým chovným samcem, ale bohužel samice se o narozená mláďata nedokázaly postarat. Úspěch se dostavil v roce 2014, kdy se poprvé podařilo odchovat samečka jménem Fabio, jeho matkou se stala nejmladší samice, v té době sedmiletá Happy.“ „A v letošním roce to vypadá na úspěchy dva, na konci srpna se Žaže narodil sameček pokřtěný hercem a dabérem Otou Jirákem jménem Zoro a na začátku října porodila opět Happy, tentokrát samičku,“ dodává Věra Vrabcová.

Nejmladším obyvatelem pavilonu primátů je sameček ve skupině kočkodanů Brazzových. „Tento druh obývá na rozdíl od hulmanů africké pralesy, vyznačuje se bílou bradkou a zajímavě zbarvenou srstí na obličeji,“ vysvětluje Věra Vrabcová. Odchov tohoto mláděte popisuje chovatelka Šárka Bělková: „Porod proběhl jako vždy přes noc, při ranní kontrole již bylo mládě na světě. Samice Rozina je zkušená matka, kromě jejího partnera Flojda žijí ve skupině ještě jejich dva potomci – rok a půl starý sameček Rocky a čtyřletá samička Remi. Ta o čerstvě narozeného sourozence jeví zájem, dokonce se snaží si ho od Roziny půjčovat.“

Ústecká zoo je během tohoto víkendu ještě otevřena od 9.00 do 17.00 hodin, návštěvníci mohou využít  ke vstupu oba vchody, jak spodní z Drážďanské ulice, tak horní od sídliště Dobětice. V provozu je oblíbený zoovláček a díky podzimním prázdninám se mohou návštěvníci zúčastnit soutěžního kvízu Stezkami zoo. „Od pondělí 2. listopadu začíná v naší zoo oficiální zimní sezóna, ale neznamená to, že je zoo zavřena, i v tomto období se konají např. akce pro veřejnost, nejbližší – Strašidelná zoo – proběhne v neděli 8. listopadu,“ vysvětluje vedoucí návštěvnického servisu Andrea Balejová. „Zoo je v zimní sezóně otevřena od 9.00 do 16.00 hodin, ale pouze spodní vchod z Drážďanské ulice, snižuje se vstupné na 100 Kč pro dospělou osobu a 50 Kč pro děti, jsou omezeny předváděcí akce se zvířaty,“ dodává.

Autor:
Vydáno: