Omán – útočiště globálního významu pro zimující supy mrchožravé

Každoročně urazí tisíce kilometrů ze svých hnízdišť v jižní Evropě na zimoviště v Africe a na Arabském poloostrově. Zimující supi se za potravou slétají na místa, která lidem příliš nevoní, pro mrchožravé supy jsou však zásadním zdrojem – na skládky odpadu. Zoo Ostrava pomohla vzniku krátkého filmu dokumentujícího tuto problematiku.

Omán – útočiště globálního významu pro zimující supy mrchožravé

Sup mrchožravý je celosvětově ohroženým druhem supa. V porovnání s ostatními supy má poměrně pestrý jídelníček – kromě požírání mršin, sbírá i drobné živočichy (hmyz, ryby, plazy), kamenem dokáže rozbít velká vejce ptáků hnízdících na zemi, např. pštrosů. Nepohrdne ani výkaly zvířat nebo právě lidskými odpadky. V zemích Arabského poloostrova, kde zimují populace z Evropy a Asie, se nacházejí skládky odpadů, kam se v tomto období slétají supi v obrovských počtech. Skládky se tak staly nečekaně důležitým faktorem pro přežití těchto vzácných mrchožroutů. Problém ale tkví v tom, že většina skládek v této oblasti není nijak řízena a neexistuje zde žádná separace odpadu jako na moderních skládkách v Evropě. Je proto velké riziko, že supi konzumují i toxické materiály.

Na tuto problematiku upozorňuje krátký film, který vznikl v rámci mezinárodního projektu, do něhož je zapojeno několik organizací: Vulture Conservation Foundation (VCF), Environment Society of Oman (ESO), International Avian Research (IAR) a také Zoologická zahrada Ostrava, ve spolupráci se společností na zpracování odpadů be’ah (Oman Environmental Services Holding Company) a za podpory společnosti Arid Lands. Film by měl přispět ke zvýšení povědomí o supech mrchožravých i dalších ohrožených druzích mrchožroutů a jejich ochraně a zároveň upozornit na problematiku nakládání s odpady. Je uveden v době, kdy Omán usiluje o zlepšení systému odpadového managementu – více než 300 tradičních skládek bez jakéhokoliv managementu bude uzavřeno a nahrazeno 10 velkými řízenými skládkami odpadu, u nichž by měla být zajištěna likvidace toxického materiálu.

„Tento dokument divákům odhaluje naléhavou potřebu chránit supy v celosvětovém měřítku a proč je Omán důležitý pro jejich přežití,” říká Dr. Michael McGrady z IAR. Maïa Sarrouf Willson, vedoucí výzkumu a ochrany v ESO dodává: „Chceme spolupracovat s organizacemi v Ománu a po celém světě, které se snaží zvyšovat povědomí o supech a uplatňovat ochranářské aktivity.” Film bude využit pro úsilí VCF zapojit širší veřejnost do problémů, kterým musí supi mrchožraví čelit nejen v Ománu.

Ostravská zoo se dlouhé roky věnuje chovu ohrožených supů a velmi aktivně podporuje i řadu ochranářských projektů přímo v místech jejich výskytu. „Jsem moc rád, že po zapojení naší zoo do záchranných projektů pro orlosupa bradatého, supa hnědého a supa bělohlavého přišla možnost pomoci i supům mrchožravým. Pro mé spolupracovníky, kteří v Ománu pracovali, to byla navíc velmi cenná a nenahraditelná životní zkušenost ve vzdálené a pro nás takřka neznámé exotické destinaci,“ uzavírá Petr Čolas, ředitel Zoo Ostrava. V Zoo Ostrava jsou chovány dva páry těchto supů, z nichž jeden je umístěn v zázemí, druhý mohou návštěvníci pozorovat během teplé části roku ve voliéře dravců společně s dalšími kriticky ohroženými supy kapucíny.

Sup mrchožravý je menší druh supa, který je v Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je veden v kategorii ohrožený (Endangered). Vyskytuje se v severní, východní Africe kolem rovníku (isolovaná populace i v jižní Africe), dále v jižní Evropě, Malé a Přední Asii, na sever až po Kavkaz, na východ až do Indie. Upřednostňuje hlavně suché otevřené nížiny, zdržuje se i v blízkosti lidských sídel. Hnízdo (většinou na skalách) je poměrně velké vzhledem k velikosti supa a působí neuspořádaně. Mladí ptáci se od dospělých liší hnědým opeřením.

Autor:
Vydáno: