Odemykání studánky

Koncem května, kdy vrcholí jaro, vydává se celá školní družina na tuto akci. Studánka se nachází v blízkém okolí nedaleko školy, nad naší berounskou nemocnicí na okraji CHKO Český kras. Děti zajímá stav studánky i během roku a tak se snaží několikrát do roka zkrášlit její okolí, sebrat odpadky a vyčistit její okolí. Ne jinak tomu bylo i před dnešním odemykáním.

Odemykání studánky

Při posledním úklidovém odpoledni se děti u studánky zhrozily jejím stavem. Co se to tu vlastně stalo? Studánka byla bez jediné kapky vody. Teprve nyní jsme pochopili, jaká je doopravdy situace s vodou, i když jsme různě slyšeli o nedostatku vody. Zde jsme se přesvědčili. Přesto jsme všichni doufali, že posledními dešťovými srážkami se situace vylepší. Nestalo se!

Je konec vyučování, jsme po obědě a děti z celé školní družiny odchází společně do blízkého lesa, kde se na okraji CHKO Český kras, nachází naše studánka. Je totiž čas k „odemčení studánky“. Přicházíme do cíle a s námi i Bára z druhého oddělení a Terezka z prvního oddělení. Děvčata nám představují studánkové víly, které mají za úkol studánku odemknout. Scházíme blíže ke studánce, utváříme útvar a netrpělivé čekáme, co se bude dít. Po krátkém úvodním slově se ujímá slova Míša z druhého oddělení. Ta nám přečetla krátkou pohádku „O křišťálové studánce“. Po ní se slova ujímají děti ze čtvrtého oddělení se svou paní vychovatelkou, aby nám zazpívaly písničku „Petrova studánka“, kterou si pro nás připravily. V závěru písně zpívají i slova: „Když jsem šel v Berouně, ke studánce ….“ Ano, my jsme již také v Berouně u studánky, ale s velkým překvapením všichni koukáme kolem sebe. Strašné zjištění, že ve studánce voda není. Přesto jsme dnes slavnostně studánku odemkli a popřáli, aby se její stav změnil a prostor studánky se opět naplnil vodou. Teprve nyní vidíme, že situace s vodou je opravdu vážná, a že ji musíme šetřit.  Bára s Terezkou se slovy: „odemykám, odemykám studánku, abych měla vody do džbánku“, studánku odemkly. Všichni si moc přejeme, aby se studánka naplnila a voda opět začala pramenit, vytékat, aby i lesní zvěř zde našla své občerstvení.

Potom se již pomalu řadíme a odcházíme zpět do družiny. Každým rokem nám svítilo sluníčko. Dnes nám počasí mnoho nepřálo. Bylo zataženo, vál studený větřík a než jsme došli ke škole, i májové kapky nás zkropily. Kéž by kapek bylo více a pomohly naší studánce. Budeme pouze doufat a po odděleních sledovat její stav.

Autor:
Vydáno: