Odchod samice levharta mandžuského

V úterý 28. dubna se uskutečnil transport mladé samice levharta mandžuského, která se v ústecké zoo narodila v srpnu roku 2013. V šesti měsících byla na základě ankety návštěvníků pokřtěna jménem Suiyana.

Odchod samice levharta mandžuského

Jméno souvisí s čínský městečkem Suiyang, které se nachází v blízkosti rezervace Kedrovya pad v Rusku. Ta byla zřízena na ochranu těchto vzácných zvířat. A městečko Suiyang se na čínské straně hranic nalézá v blízkosti čínské rezervace Hunchun, která plní stejný účel“, odůvodnila tehdy svůj návrh Martina Gottfriedová z Ústí nad Labem.

Koordinátor Evropských chovných programů (EEP) doporučil přesun mladé samice do Zoo Olomouc. Po vyřízení všech potřebných dokumentů se obě zahrady domluvily na termínu transportu – 28. dubna 2015. Dopoledne bylo nutné v dostatečném předstihu Suiyanu uspat, jednak z veterinárních důvodů, jednak kvůli snadnějšímu přesunu do transportní bedny. Vždy trvá několik desítek minut, než začne narkotikum působit, v případě Suiyany musel vetrinář MVDr. Václav Poživil ještě trochu dávky přidat. Když bylo jisté, že levhartice tvrdě spí, bylo možné ji naočkovat, zkontrolovat identifikační čip, provést vážení (hmotnost 31,6 kg), zkontrolovat chrup a zdravotní stav. Po příjezdu kolegů ze Zoo Olomouc byla z jedné transportní bedny přepuštěna do druhé a krátce před polednem se mohla vydat na cestu.

„Do Olomouce dorazila po 17.00 hodině, byla hned přepuštěna do své ubikace. Zpočátku na nás prskala, ale přes noc se zklidnila, ráno bylo vše v pořádku. Musí si na nové prostředí zvyknout, pavilon obývá ještě naše samice s mládětem a chovný samec Edward. Ten byl také důvodem přesunu, protože koordinátor EEP doporučuje spojení obou zvířat, která jsou geneticky cenná, ale jak to dopadne, uvidíme. Edward se narodil v roce 2001, Suiyana musí ještě pohlavně dospět, takže případné páření připadá v úvahu až v polovině příštího roku“, sdělila zooložka Zoo Olomouc Ing. Jitka Vokurková.

Levhart mandžuský patří celosvětově k nejohroženějšímu poddruhu levharta, neboť ve volné přírodě jsou počty těchto kočkovitých šelem odhadovány na cca 30 jedinců!! V zoologických zahradách je situace o něco radostnější, neboť v 37 institucích v Evropě je chováno celkem 105 zvířat, 52 samců a 49 samic (čtyři zvířata jsou neurčeného pohlaví). Za posledních 13 měsíců se podařilo odchovat 13 mláďat (zdroj: www.isis.org).

Ústecká zoo patří k úspěšným chovatelům těchto vzácných šelem, samice Kiara se zde narodila v roce 2002 a ve třech letech byla dopárována samcem Rusherem z anglické Zoo Great Yarmouth. Od té doby se jim již čtyřikrát podařilo zplodit potomky, prvním mládětem byla samička jménem Kaila (přesun do Zoo Nesles ve Francii), která se narodila v roce 2006. Druhý odchov se podařil v roce 2009, byli to dva samečci jménem Kitan (přesun do Zoo Norden Arks ve Švédsku) a Kirin (přesun Zoo Praha). Jako třetí se v roce 2011 narodila opět dvojčata, samičky Karia (Zoo Rostov) a Kristen (Zoo Twycross). Posledním mládětem je již zmíněná Suiyana narozená v roce 2013. Matka všech mláďat, Kiara, je geneticky velice cenným zvířetem, neboť její rodiče, otec Daniel a matka Kuli, pocházeli ještě z volné přírody.

Autor:
Vydáno: