Od června zpřístupníme novou expozici Žijí tu s námi

Návštěvníci brněnské zoo se mohou těšit na novou expozici Žijí tu s námi. První zájemci se do ní vydají v sobotu 1. června. Na rozdíl od většiny ostatních se zaměřuje na tuzemskou faunu.

Od června zpřístupníme novou expozici Žijí tu s námi

Chceme touto cestou ukázat a představit druhy žijící v České republice. V zoo máme řadu výběhů a pavilonů, kde jsou k vidění zvířata ze všech koutů světa. I ty domácí jsou ale velmi zajímavé a byla by velká škoda, kdybychom je opomenuli. V Dětské zoo chováme tuzemská hospodářská zvířata, v Žijí tu s námi se návštěvníci seznámí s těmi, jejichž domovem jsou české lesy a louky,“ uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Ptačí říši budou zastupovat zvonek zelený (Carduelis chloris), čížek lesní (Carduelis spinus), strnad obecný (Emberiza citrinella) a holub hřivnáč (Columba palumbus). Savce bude reprezentovat ve volné přírodě poměrně obtížně pozorovatelný druh – jezevec lesní (Meles meles). Posledním obyvatelem bude krásně zbarvená, ale v České republice kriticky ohrožená ještěrka zelená (Lacerta viridis).

Expozice Žijí tu s nám je umístěna kousek za hlavními pokladnami, ještě ve vstupním esíčku. „Návštěvníkům tak snad zpříjemníme cestu k Tygřím skalám, které jsou prvním velkým výběhem. Když se tu zastaví, mohou si odpočinout, posedět a podívat se také na výstavu o tom, jak postupovat při nálezu zraněného zvířete v přírodě,“ doplnil Hovorka.

Celá expozice je průchozí, takže je možné fotit ptáky bez jakékoliv bariéry. Ústředním bodem nově otevřených prostor je domek v centrální části expozice, kde je z jedné strany vstup do už zmíněné výstavy Záchranné stanice v Jinačovicích, na druhé straně je pak expozice pro ještěrky zelené. Jezevec lesní našel své místo před východem z expozice.

Žijí tu s námi zabírá prostor celkem 220 metrů čtverečních. Pro návštěvníky se poprvé otevře v sobotu 1. června v 9 hodin.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: