O posvátném pralese 3.část

Dnes se potřetí a naposledy vypravíme do Amazonie, největšího a nejrozmanitějšího ekosystému na naší planetě.

Často se o ní mluví jako o plících světa, je zdrojem cenných surovin, plodin i léčiv. Podle odhadů tady najdeme kolem 50 000 druhů rostlin, ale některé odhady uvádí až 80 000. Mnoho z nich je popsáno, některé na své objevení teprve čekají. Amazonie je jedna z mála oblastí na zemi, která si ukrývá ještě svoje tajemství a umí dál překvapovat.

V myšlenkách amazonských indiánů je všechno, co nás v přírodě obklopuje obdařeno vlastní duší. Vlastním životem si žijí lidé i zvířata, hory, skály, voda i vzduch. Svou duši mají i posvátné předměty, hudební nástroje, nadpřirozené bytosti a úctu si zasluhují i déšť, duha, hromy a blesky, vítr a samozřejmě rostliny.

Rostliny hrají v životě indiánů důležitou roli. Duším rostlin se říká „madre" - matka nebo „dueňo" - pán. Rostliny mají moc zasahovat do života lidí, dokážou ochránit před zlem, učit, ukazovat cestu, mají možnost trestat špatnost, a dokonce mají magické a věštecké účinky. Rostliny mají také své charakteristiky a povahy. Některé z nich mají neskutečnou sílu, jiné disponují moudrostí, další budí respekt a strach. Každá z rostlin je pro indiány důležitá, ale nejvíc ceněny jsou ty, s magickými schopnostmi. Většina z těchto posvátných rostlin je buď toxická, nebo jinak nebezpečná. Jsou to mocné „matky", které indiány učí a ukazují cestu. Nejčastěji promlouvají přes šamana.

Pokud se samotných šamanů zeptáte, kde ke své moudrosti přišli, odpoví vám bez váhání, že je to naučily samotné stromy. Klíčem k jejich umění jsou rostliny. Bývají jediní, komu rostlina ukáže pravou tvář, nebo komu sdělí důležité poselství.

Učit se a přijímat nové zkušenosti není jednoduché. I pro zkušeného šamana jde o tvrdou zkoušku. Znamená to, že se musí na předepsanou dobu uchýlit do pralesa. Někdy jsou to dny, jindy týdny, ale můžou to být i měsíce nebo roky. Užívá rostlinu, podle jejího druhu z ní pije odvar, vymačkanou šťávu, louhuje květy, koupe se v odvaru z její kůry. Přitom přijímá velmi málo potravy, jen tolik, kolik je potřeba k přežití. Většinou si vaří jen několik kusů banánů denně. Za dobu, kdy navazuje kontakt s magickou rostlinou nesmí šaman s nikým mluvit, nesmí chodit na slunce a musí se maximálně soustředit na její účinky. Zkušenosti jeho předků mu napověděly, že kdyby se zřekl diety, účinky by se mohly křížit a on by mohl ohrozit své zdraví. Každý ze šamanů ví, že musí být velmi opatrný, rostliny pralesa jsou mocné a způsobují změny vědomí. Za to ony mu odpoví na otázky, které jsou důležité pro život domorodců a jejich kmene.

Šaman si může vysloužit moc bojovat s nadpřirozenými bytostmi, pokud dobře naslouchal své rostlině učitelce, dokáže s pomocí magické rostliny bojovat s těžkými nemocemi. Jedna z nejvážnějších je „závan špatným vzduchem", na svědomí ho mají pralesní duchové a v domorodé řeči se mu říká - mal aire. Z tohoto slova pochází slovo malárie. Další nemoc je „zlo z vody", způsobují ho podvodní bytosti, jiná vážná nemoc se nazývá úlek. Ten se může přihodit při náhodném setkání s nadpřirozenou bytostí a někdy mívá těžký průběh. Šaman se musí vypořádat i s uhranutím zvířat.

Amazonie prožívá těžké období. Během 20. století bylo téměř vyhubeno mnoho rostlin i živočišných druhů. Trápí ji nelegální obchod se slonovinou a drahými oleji. Drancujeme prales pro exotické dřevo a liány, hitem jsou potravinové doplňky ze vzácných druhů rostlin, krásně vonící květy jsou základem luxusních parfémů.

Snad duch pralesa pomůže a Amazonie přestane mizet z povrchu planety Země.

Autor:
Vydáno: