O posvátném pralese 1. část

Mám svoje oblíbené regály, kde můžu strávit třeba půl dopoledne. Prohlížím nové časopisy s počítačovou tématikou, technické knížky a knížky o různých bojových technikách. Na milost vezmu i dobrou sci-fi.

Je fakt, že v takovém velkém množství knížku vybíráte většinou podle obalu. Až, když vás zaujme, jste ochotni přečíst si její jméno. V několika jste ochotní zalistovat a jenom pár svazků s vámi odchází domů. Někdy se ale stane, že si půjčíte něco, skoro jako omylem. Prostě se vám připlete pod ruku knížka, kterou jste původně neměli ani v úmyslu táhnout přeplněným autobusem. Ona potom nečekaně překvapí.
Já si nedopatřením vypůjčil knížku, která se jmenuje „Zdraví z pralesa". Je to takový nevšední herbář. Pokud ve vás slovo herbář probouzí hrůzu, tak ho klidně vypusťte a nechejte se nalákat třeba na příběhy rostlin a šamanů.

Do amazonské džungle se možná někteří z nás dostanou, není to ale až tak běžné. Možná, že by vás zajímal život amazonských indiánů nebo svět podivných, nám neznámých rostlin. Jejich jména jsou tajemná, prostupují je prý bytosti obestřené posvátnem. Za stovky a možná tisíce let se je naučili používat domorodci v Peru i Venezuele. Umí prý dokonale vnímat přírodu a z vlastní zkušenosti ví, jak nakládat s rostlinami většinou jedovatými. K léčení se často používají až smrtelně jedovatá semena, listy, kůra nebo kořeny. Zázračné rostliny mají svého ducha, který pomůže přemoct těžkou nemoc, odehnat špatný sen, odvanout dech mrtvého a jeho zlého ducha, ochránit před uštknutím nebo dravou zvěří. Používají se taky běžně k vaření. Vesničané sice připouštějí mírné vedlejší účinky, ale ty přece nevadí. I halucinace, pocit závratí, zvracení, příznaky otravy nebo malátnost je nepřekvapí. Ty k tomu prostě patří. Možná, že je opravdu ochraňuje jejich dobrý duch pralesa.

Amazonie dala světu pochoutky, které možná najdete na vánočním stole. Ananas, papáju, maniok, pro ty, co to mají rádi ostré třeba čili papričky. V obchodech s čaji seženete maté a kdo rád kakao, by byl bez Amazonie pěkně namydlený. I ono tady má svůj původ.

Kešú - nejedná se o oříšky, ale o jablka. Název pochází z indiánského jazyka, původně zněl jako acajů - žlutá hlava. Jak šel čas bylo z něho odvozeno jméno kažů a v ostatních jazycích se přeneslo jako kešú. V Evropě se s ním nesetkáme. Velice rychle se kazí a proto u nás k dostání není. Strom má křivolaký kmen a na jeho větvích dozrávají drobné oříšky a jeden nepravý plod - jablko. Oříšky obsahují jedovatý olej, nesmí s jíst syrové, mohlo by dojít k těžkému poleptání kůže i sliznic. Plod jablíčko je měkký a šťavnatý a přesto by vám nechutnal. Má svíravou chuť. Asi jako všechno, co se používá proti průjmu a proti zánětům všeho druhu.

Ayahuasca - liána, pnoucí se rostlina s účinky na lidskou psychiku. Dorůstá až do 15 m a její užívání může být nebezpečné. Člověk by ji neměl nikdy použít bez dohledu další osoby. V některých evropských zemích je používání nelegální, i u nás, v ČR je na seznamu zakázaných látek. Její držení ve větším množství je dokonce trestné. Domorodci ji používají k vyvolání zvracení a průjmu tehdy, když si chtějí pročistit tělo od nemoci či zlého ducha. Šamani se s její pomocí dostávají do stavu, kdy jsou schopni vidět do budoucnosti, věštit a navázat kontakt s předky. Dokážou se osvobodit od hmotného světa, měnit se v podvodní bytosti, létat a přemisťovat se v čase, chránit se před útoky ostatních šamanů. Tím, jak stále víc proniká civilizace do deštného pralesa, indiánský způsob života mizí. Tradice si drží jen několik původních kmenů. Látky obsažené v této liáně ovlivňují chemické procesy v mozku a v kontrolovaném množství se používají i u nás, třeba při léčbě smutku a depresí.

Chirisanango - keř nebo malý strom s velkými fialovými bílými nebo modrými květy. Krásná a jedovatá. Vyvolává otravy s nepříjemnými účinky. V původním jazyce znamená její název chlad a mráz a jedná se o jednu z nejdůležitějších magických rostlin Amazonie. Nejúčinnější je prý kořen. Vyvolává pocení, ulevuje od horečky a bolesti. Je to bylina - učitelka. Umí otevřít bránu do pralesního světa, pomůže rozpoznat tajné stezky, ukáže zvěř ve tmě, zabezpečí dobrý lov. Domorodci provádí rituální koupele, díky kterým nabudou ztracené síly. U nás tato rostlina v lékařství moc používaná není. Obsahuje ale látky, které se používají při léčbě zánětů a zmírňuje problémy s dýcháním. Její květy nádherně voní a používají se při výrobě drahých parfémů.

Autor:
Vydáno: