O nutnosti vykázat činnost

Už se vám to určitě stalo: sedíte ve třídě, neděje se nic zajímavého a pedagog svoje posluchače spíš uspává, než aby jim nabídl nějaké zajímavé téma, nebo alespoň jeho výklad. Spáče nevzbudí ani cvakání propisky, když se jim chystá zapsat další nedostatečnou. Má ideální třídu, ve které nikdo nevyrušuje.

Nejdůležitější činností učitele je totiž vykázat činnost. Jakoukoli, ale hlavně ve správnou dobu (tedy když je ve školní budově přítomno vedení). Žáci jsou až na druhém místě, ať si kdokoli tvrdí cokoli jiného. V nižších ročnících se taková drobnost dá považovat za volnou hodinu, možnost naučit se na další předmět, posvačit, nebo se libovolně bavit se spolužáky. Čím víc se však blíží pololetí, maturity, konec školního roku, tím palčivěji člověk cítí nutnost nějakého skutečného vzdělávání, ne jen tak sedět v lavici a dívat se do blba, aby splnil požadavek pedagogického pracovníka: NERUŠIT!

Řešit takový problém musí každý podle svého uvážení a zdaleka nejčastější možností je pohrdání vzděláváním, které zrovna vaše škola nabízí. Doma se přece můžete učit stejně tak dobře jako ve třídě, dokonce ani nebudete ztrácet čas cestou do školy, k práci si pustíte svoji oblíbenou hudbu, vedle učebnice položíte misku něčeho na zobání a užijete si dokonalou vzdělávací idylku.

Jenomže po vašem příchodu do školy učitelé náležitě zuří. Při pokusu o vyzkoušení se vás budou snažit co nejvíce potupit, dokázat vám, že neumíte vůbec nic a o kolik  toho jste během svojí nepřítomnosti přišli. Opravný test samozřejmě nepřipadá v úvahu, když pohrdáte jejich benevolencí. Pomalu se začínáte smiřovat s tím, že vaše vysvědčení ozdobí slovíčko NEKLASIFIKOVÁN  a prázdniny strávíte v učebnicích, abyste si do hlavy nalili to, co je podle pedagogů nezbytné, abyste ovládali (argument, že to v životě nevyužijete, raději okamžitě zapomeňte!).

Ale žádný strach, když si zapamatujete alespoň několik odborných termínů, které budete při zkoušce zarputile opakovat, s největší pravděpodobností se do dalšího ročníku dostanete. Učitelé jen potřebují vykázat nějakou snahu, že se z vás pokoušeli dostat to nejlepší, o nic víc ve skutečnosti nejde a zkouška dopadne k oboustranné spokojenosti.

Autor:
Vydáno: