Nugátová pěna. koblihové muffiny a omeleta

Tentokráte si s námi můžete připravit nugátovou pěnu a koblihové muffiny. A nakonec něco slaného na odlehčení.

Nugátová pěna

Nugát si rozšleháme v mixéru. Přidáme smetanu ke šlehání, cukr, čokoládové hoblinky a důkladně vše rozšleháme. Pěnu plníme do pohárů, na ni dáme kopeček ušlehané šlehačky, posypeme ještě trošku čokoládovými hoblinkami a na úplný závěr ozdobíme lesním ovocem.

Koblihové muffiny

Potřebujeme kynuté těsto. Kvásek si uděláme tak, že si dáme půl litru mléka, do kterého rozdrobíme droždí a čekáme, až tzv. vyplave na povrch. Je dobré dát ho na teplé místo, ale ne přímo ke zdroji. Zatím si do misky dáme hrubou mouku, cukr, sůl, kypřící prášek, vejce, mléko, citrónovou kúru, rozpuštěné a vlažné máslo a nakonec vykynutý kvásek. Vše důkladně propracujeme a dáme kynout na teplé místo a přikryjeme útěrkou. Během kynutí občas propracujeme. Z vykynutého těsta si vždy ukrojíme kousek a snažíme se ho dotvořit do tvaru kuličky a dáme do muffinovače. No, a už jen čekáme, až se upečou. Koblihy proto, že jsou podobné těm klasickým. Nakonec pocukrujeme.  

Zdobená omeleta

Uděláme si klasické omelety. Rozklepneme si vajíčka do misky, osolíme, rozšleháme a rozpálíme si na pánvi olej. Když je rozpálený, lijeme vejce tak, abychom vytvořili omeletu. Smažíme po obou stranách. Hotové si dáme na talíř a můžeme zdobit podle vlastní volby - olivy, sýr, bylinky...a můžeme podávat například s pečivem.

Autor:
Vydáno: