Nože a jejich použití

Ovšem možná někteří nevědí, že se nože dělí. Obvykle je to podle toho, na co se používají. Základ je pochopitelně ten univerzální. Bývá z ušlechtilé oceli s masivní čepelí. Už z názvu je patrné, že s ním jde pokrájet v podstatě cokoliv. Takový univerzál je dobrý hlavně na maso a i na zeleninu. Dalšími poměrně známými noži jsou takové ty, jak mají pilku.

To je pak často viděno v televizi, jak s nimi krájí chléb, bagety, prostě pečivo. Když se s těmito druhy nožů krájí, tak je slyšet, jak to praská. Poznat ho je jednoduché, logicky tedy podle pilky. Co se týká parametrů, tak čepel by měla být delší a rovná. Pak jsou tu tzv. vykrajovací neboli loupací. Tohle je v podstatě ne nůž, ale nožík.

Tady je pro změnu krátká čepel. Ta slouží hlavně k vykrajování jádřinců nebo k loupání zeleniny, třeba brambor. Další takovou sadou jsou nože na sýry. Pokud člověk krájí klasickým nožem sýr, tak problém je v tom, že se na něj všechen lepí. Nože na sýry jsou typické svými otvory v čepeli. I na rajčata existuje speciální nůž. Má jakoby prohnutou čepel, též s pilkou. Čepel je navíc ukončená vidlicí. Může se s ním krájet i jiná zelenina.

Autor:
Vydáno: