Nový samec tapíra čabrakového Baru

Příchod a následná vykládka samce tapíra čabrakového – Baruho, proběhl dle plánu ve čtvrtek ráno dne 20.3.2014. Protože byla transportní bedna poněkud rozměrná, bylo nutné ji do stájí v expozici Hala-Bala stěhovat přes venkovní výběh. Několik dní před samotným příchodem tapíra znatelně zapršelo, takže i když všeobecně na polích vládne sucho, zrovna v tomto výběhu nebylo bláta nijak málo a těžká přepravní technika se zde nepříjemně bořila.

Nový samec tapíra čabrakového Baru

To jsou ale jen nepříjemnosti, které samotnou vykládku doprovázely a se kterými jsme museli dopředu počítat. Vykládce asistovalo větší množství mužského osazenstva zahrady, kteří pomáhali s převozem a přesunem těžké bedny. Vždyť jen samotný Baru při příchodu vážil 242 kg, proto tolik silných paží.

Aby jeho aklimatizace v prvních hodinách po příjezdu byla co možná nejjednodušší, přicestoval s tapírem i jeho chovatel ze ZOO Lipsko – pan Timo Gessner. Tomu se podařilo po několika minutách vylákat Baruho z transportní bedny do připraveného boxu v zázemí, což bylo určitě mnohem lepší, než kdybychom ho měli vykládat sami bez znalostí jeho chování. Baru je zatím mladý samec (narodil se 9.2.2013 ve zmíněné ZOO Lipsko), který se vyznačuje také klidnou a milou povahou vůči svým ošetřovatelům. Ostatně Timo nás ještě téhož odpoledne seznámil s tím, co Baru umí, ale také s tím, co má rád na svém jídelníčku apod.

V současné době Nadira a Baru obývají každý zvlášť chovatelský box ve stájích, ale mají možnost se již přímo dotýkat. To ostatně udělali hned poté, co jsme je přes mřížoví poprvé pustili k sobě. Oba se intenzivně a v dobrém úmyslu zajímali jeden o druhého. Nicméně k sobě je zatím ještě pouštět nebudeme. Dáme jim oběma trochu času, aby se seznámili ještě lépe a plně si zvykli na přítomnost toho druhého. Protože se také Baru až dosud pohyboval ve velmi teplém prostředí lipského skleníku, udržujeme ve vnitřních stájích poněkud vyšší teplotu. Tu budeme pomaličku snižovat. A až nám to příjemný, dostatečně slunečný a teplý den umožní, pustíme ho také do venkovní expozice. Kdy to ovšem bude, to závisí právě také na takovém hezkém, jarním dni.

Zdroj: ZOO Zlín
Autor:
Vydáno: